Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ni Srbija ni Bugarska ne odustaju od Južnog toka

    Projekat gasovoda Južni tok doneće Srbiji nova radna mesta, novu energetsku strategiju i pomoći ekonomskom razvoju zemlje, istakao je u Varni presednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

    Govoreći na skupu "Projekat Južni tok – šta dobijaju Bugarska i Evropa", on je ukazao na koristi koje će od projekta Južni tok imati lokalne samouprave, ne samo u rastu zaposlenosti već i logističkog pokrivanja projekta.

    Sertić je predstavio radni nacrt Balkanske energetske incijative koju su osnovale privredne komore Srbije, Bugarske i Mađarske, istakavši važnost objedinjenog sistema koji će biti koordinisan sa svim međunarodnim faktorima.

    "Balkanska energetska inicijativa ima zadatak da napravi bolji most, odnosno da pomogne u rešavanju problema između Južnog toka i EU", kazao je predsednik PKS na skupu u crnomorskom letovalištu Varna.

    On je dodao da će se nastaviti razgovori sa EU o gasovodu Južni tok i istakao da je interes Srbije da budu realizovani projekti koji su važni za ekonomiju zemlje, najavivši nove sastanke u okviru Balkanske enrgetske inicijative.

    Ivan Takov iz Privredne komore Bugarske, koja je organizator skupa, ocenio je da Južni tok donosi energetsku bezbednost Bugarskoj i Evropi, dok je Marton Šipoš iz Privredne komore Mađarske podržao Balkansku energetsku inicijativu, kao još jedno mesto za saradnju.

    Na pitanje učesnika skupa šta će biti ako Brisel odbije i zabrani Južni tok zbog odredaba Trećeg energetskog paketa EU, izvršni direktor Južnog toka Bugarska Igor Elkin je rekao da realizacija tog projekta u Bugarskoj ide po planu i da se nada da će ekonomski interesi nadvladati političke predrasude.

    Pročitajte i>>>Barosso traži od Bugara da odustanu od Južnog toka

    Elkin je rekao i da će u maju ili junu biti dobijene sve neophodne dozvole i da u junu počinju radovi na gasovodu u Bugarskoj.

    Na pitanje o navodima iz medija da su sklonjene postavljene cevi kod Varne i da se spekuliše da to ima veze sa neslaganjem EU, Elkin je kazao da su cevi jesenas postavljene ceremonijalno, a da su sklonjene u skladište dok se ne pribave sve potrebne dozvole.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE