Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pogubno po domaću farmaciju?

    Grupacija domaćih proizvođača lekova Privredne komore Srbije traži da se ukine novi Pravilnik o lekovima koji se izdaju na recept, jer je poguban i uništiće domaću proizvodnju lekova.

    Kako se navodi u saopštenju PKS, aktom usvojenim 11. aprila na Upravnom odboru Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), 15 domaćih fabrika koje decenijama obezbeđuju neophodne lekove građanima Srbije, biće prinuđene da zatvore svoje pogone i prepuste tržište uvoznicima.

    Grupacija ističe i da će novi pravilnik stvoriti probleme u proizvodnji i snabdevanju, posebno onim lekovima koji se najviše koriste u Srbiji, kao što su antibiotici, lekovi za bolesti srca, respiratornih oboljenja i antidepresivi, a jedna od mogućih posledica je i povećanje sive ekonomije.

    Domaće fabrike, koje obezbeđuju najveću količinu lekova za građane Srbije po znatno nižim cenama od uvoznih, uskoro će biti u bezizlaznoj situaciji i neće moći da pokriju troškove proizvodnje, pa će morati da otpuštaju radnike i odustanu od investicija.

    U saopštenju se podseća da je domaća industrija lekova uspela da, u protekle dve decenije, uprkos krizi i teškoćama, održi stabilno funkcionisanje zdravstvenog sistema i obezbedi građanima redovno snabdevanje lekovima i onda kada je to išlo na štetu proizvođača.

    Grupacija domaćih proizvođača lekova PKS smatra neprihvatljivim što je RFZO, bez uobičajene procedure, otvorenog i javnog uključivanja svih tržišnih aktera, doneo Pravilnik po hitnom postupku i istog dana dobio saglasnost Ministarstva zdravlja za objavljivanje u Službenom glasniku, naglašava se u saopštenju.

    Ističe se i da uz zahtev da se Pravilnik o pozitivnoj listi lekova stavi van snage, Grupacija domaćih proizvođača lekova PKS očekuje da se, nakon formiranja nove Vlade Srbije, u transparentnom postupku, uz konsultacije sa svim zainteresovanim stranama, donese novi Pravilnik u interesu građana, privrede i države.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE