Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vojnici SAD od japanskog TEPCO traže milijardu dolara

    Vojnici Sjedinjenih Američkih Država podneli su kolektivnu tužbu protiv Tokijske elektroprivrede zbog izloženosti zračenju tokom operacije "Prijatelji", tražeći odštetu od oko milijardu dolara.

    Tužbu protiv TEPCO podnelo je 79 američkih vojnika, koji traže odštetu od oko milijardu dolara za zdravstvene posledice koje su pretrpeli usled izlaganja radijaciji tokom nuklearne krize u Fukušimi, javljaju američki, a prenose japanski mediji.

    Sedam američkih vojnih brodova učestvovalo je u operaciji "Prijatelji" čiji je cilj bio dostavljanje namirnica postradalom japanskom stanovništvu u regionu Tohoku koji su 11. marta 2011. pogodili snažan zemljotres i veliki cunami.

    Tokijska elektroprivreda je vlasnik nuklearne centrale "Fukušima 1" koja je oštećenja u naletu tog cunamija i čije osoblje, zbog neadekvatne opreme i planiranja, tada nije uspelo da spreči izlivanje radijacije.

    Podnosioci tužbe tvrde da je TEPCO u više navrata uveravao mornaricu SAD da njeno ljudstvo neće biti ugroženo prilikom dostavljanja pomoći gradu Sendai, uprkos tome što su iz reaktora centrale u Fukušimi u vazduh ispuštene velike količine radijacije.

    Podnosioci tužbe smatraju japansku kompaniju odgovornom za deformitet svoje novorođenčadi, kancer i druge zdravstvene probleme koje oni dovode u vezu sa izloženošću radijaciji tokom operacije "Prijatelji".

    TEPCO je izdao saopštenje u kojem negira svoju odgovornost, tvrdeći da je teško za poverovati da su američki brodovi, koji su opremljeni najsavremenijim uređajima za detekciju radijacije, delovali na osnovu saopštenja za medije jedne strane kompanije.

    Pojedini analitičari u SAD komentarišu da je konačna odgovornost na plećima američkog komandnog kadra.

    Sa druge strane, američki vojnici pri stupanju u službu potpisuju ugovor po kojem prihvataju da ne mogu da tuže američku vojsku i državu za povrede i smrt tokom te službe, pa mornarima nije preostalo ništa drugo nego da svoje nezadovoljstvo usmere na japansku kompaniju koja i u svojoj zemlji trpi oštre kritike za neodgovornost i nekompetentnost.

    Ova tužba mogla bi da dodatno oteža položaj TEPCO koju u Japanu hiljade građana i firmi tuže za ogromnu ekonomsku štetu nanesenu poljoprivredi, ribarstvu, turizmu i porodicama prisiljenim na evakuaciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE