Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prekidom uplate osiguranja nema vraćanja novca

    Prekid u plaćanju životnog osiguranja može osiguranike skupo da košta jer, ukoliko klijent prestane da uplaćuje rate u prvim godinama po sklapanju ugovora, može ostati bez cele sume koju je do tada uplatio.

    Što ugovor o osiguranju duže traje, to je veća osigurana suma, a što klijent duže izmiruje svoje obaveze, to su i njegove mogućnosti i korist koju ostvaruje mnogo veći, ističu u Axa osiguranju.

    Potrebno je da prođu minimum dve godine da bi se ispunio uslov za povraćaj novca. Ako se prestane sa uplatama premije pre tog roka, osiguravajuća kuća zadržava uplaćene premije. Ako su prošle dve godine, može da se uradi takozvana kapitalizacija polise.

    Ona predstavlja dobro rešenje kad osiguranik ne može da plaća premiju, a želi da i dalje bude osiguran. U ovom slučaju se smanjuje osigurana suma, tačnije, iznos koji korisnik dobija ako se dogodi osigurani slučaj.

    Ipak, postoji mogućnost da u slučaju prekida osiguranja, klijent dobije svoj novac nazad, ali tek kada prođu godine definisane ugovorom. Na srpskom tržištu pravo na otkup polise stiče se posle maksimalno tri godine.

    U Wiener Stadtische osiguranju objašnjavaju da klijent koji je minimum dve godine redovno uplaćivao osiguranje može da smanji premiju, može da prestane sa plaćanjem premije, može i da otkupi polisu, a postoji mogućnost i da zatraži isplatu predujma.

    Kada ugovarač prestane sa daljim plaćanjem premije, osigurana suma se smanjuje u skladu sa do tada uplaćenim premijama, kaže direktor sektora za osiguranje lica u Wiener Stadtische Dragan Filipović.

    Nju osiguranik može da reaktivira u roku od godine dana od dana redukovanja, uz obavezu da plati zaostalu premiju. Najmanje povoljan način je da ugovarač otkupi polisu, jer je otkupna vrednost u početnim godinama trajanja osiguranja značajno niža od uplaćenih sredstava.

    Ukoliko zatraži isplatu predujma, odobrava mu se isplata u visini od 90 odsto otkupne vrednosti uz obavezu plaćanja kamate sedam odsto godišnje na pozajmljen iznos.

    Da bi se lakše plaćalo životno osiguranje, bolje je krenuti sa manjim iznosima pa ih vremenom povećavati, ili ugovoriti dve ili više polisa na manje iznose, nego u početku ugovoriti polisu sa velikim iznosom, ističe Dragan Filipović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE