Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pre 133 godine rođen osnivač modne imprerije Gucci

    Čovek čijom zaslugom danas postoji poznata modna kuća Gucci, Guccio Gucci, rođen je pre 133 godine – 26. marta 1881. godine u Firenci.

    Kao imigrant u Parizu, a zatim u Londonu, radio je u ekskluzivnim hotelima i tamo je dobio inspiraciju posmatranjem luksuznog prtljaga koji je viđao kod bogatih gostiju. Po povratku u rodni grad, osnovao je radnju 1920. godine za prodaju fine kožne galanterije klasičnog stila.

    Gucci je bio jedan od najboljih kožara, pa je u svojoj radnji prodavao i ručno rađena sedla i torbe za jahače.

    Prvi butik je otvorio u Rimu, a zaslužan je i za nekoliko brendova kao što su ručke za torbe od bambusa. Pedesetih godina je lansirao dobro poznati prugasti kaiš, a zatim i kožne mokasine koje su do danas ostale gotovo nepromenjene.

    Tokom Drugog svetskog rata kompanija je izrađivala tašne od pamučnog platna, a ne od kože zbog nedostatka materijala. Međutim, njegovi proizvodi su se razlikovali od drugih po potpisu, odnosno dva slova G koja se preklapaju kao u ogledalu.

    Ova modna kuća je proširena 1953. godine osnivanjem kancelarije u Njujorku, a nakon njegove smrti kompaniju su zajednički vodili njegovi sinovi i unuci što je ovu imperiju dovelo na ivicu bakrota.

    Međutim, 1989. godine, na čelo kompanije dolazi Dawn Mello pod čijem rukom se ova kompanija ponovo uzdiže. On je 1994. godine, doveo poznatog dizajnera Toma Forda, koji ovoj modnoj imperiji vraća staru slavu.

    Danas, kreacije kompanije Gucci nose najpoznatije ličnosti sveta i jedna je od vodećih modnih kuća u svetu.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE