Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD, Nemačka i Japan `gaje` milijardere

    Od 200.000 ultrabogataša, sa 30 i više miliona dolara, većina je koncentrisana u pet zemalja, a najveći broj živi u Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj i Japanu, koji su "teški" skoro 23 biliona dolara.

    Globalno, svetski bogataši „drže“ 27,7 biliona dolara, a od toga je čak 83 procenta pohranjeno u ove tri zemlje, prema procenama singapurske kompanije Wealth-X, koja prati najimućnije stanovnike planete.

    Privlačenje intelektualnog kapitala iz sveta, uz raznovrsnost američke ekonomije, glavni je „recept“ bogatstva u SAD, gde živi najveći broj, 65.505 ultrabogatih.

    Većina njihovog bogatstva je koncentrisana u prvoj generaciji i kontroliše ga porodica. Tehnologija, finansije i posebno hedž fondovi, glavni su izvor njihovog imetka.

    U Nemačkoj, gde živi oko 58.000 bogatih, najveći deo imetka stiže im od izvoza. Nemačka je treći najveći svetski izvoznik, sa tendencijom da se probije na drugo mesto.

    Za razliku od SAD, u Nemačkoj se bogatstvo stiče sporije, a Nemci su i bolje štediše. Jedna od najbogatijih Nemica je Susanne Klatten, sa 14,3 milijarde dolara, koji joj stižu iz udela u BMW.

    Japan, uprkos usporenom rastu, sa 14.270 imućnih ostaje treće najveće stanište bogataša, jer su Japanci okrenuti kešu, i zato manje izloženi tržišnim potresima. Jedan od najbogatijih je Tadashi Yanai, osnivač globalnog lanca odeće Uniqlo.

    Taj poredak, međutim, ubrzano se menja. Kineski BDP i dalje raste mnogo brže nego u razvijenim ekonomijama, pa se procenjuje da će do 2017. godine biti više milijardera u Kini nego u celoj Evropi, a do 2025. i više nego u SAD. Trenutno ih je u Kini 10.675.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE