Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sankcije Rusiji korisne za Kinu?

    Kineska ekonomija će imati višestruku korist ukoliko Zapad uvede Rusiji oštre privredne sankcije zbog ukrajinske krize, piše moskovska Nezavisimaja gazeta, pozivajući se na najnovije procene eksperata u Pekingu.

    Prva opipljiva dobit za Peking bi mogla da bude snažna preorijentacija ruskog izvoza nafte i gasa u drugu po snazi svetsku privredu, ukoliko Vašington i zapad uvedu protiv Moskve embargo na import osnovnih energenata.

    Ruska državna kompanija Rosneft je u oktobru prošle godine sklopila sa kineskim partnerima ugovor o isporuci 100 miliona tona nafte u periodu od narednih deset godina, a vrednost tog posla procenjena je na oko 85 milijardi dolara.

    Kineski ekonomisti smatraju da će njihova zemlja sigurno "popuniti vakuum" ako zapadne investicije u rusku ekonomiju presuše, a Peking bi takođe mogao da profitira od likvidacije avio-kosmičke industrije i drugih visokih tehnologija u Ukrajini, koje postoje zahvaljujući bliskoj saradnji sa Rusijom.

    Peking može uložiti ogromna sredstva u rusku ekonomiju. Jeftina kineska roba i bogate zalihe sirovina u Rusiji su osnova na kojoj Moskva i Peking mogu razvijati dvostranu saradnju koja će, u situaciji kada se odnosi Rusije i Ukrajine brzo urušavaju, biti sve jača i obimnija.

    Rusija i Kina sada imaju trgovinsku razmenu u godišnjoj vrednosti od približno sto milijardi dolara, a predsednik Rusije Vladimir Putin je proteklog meseca ocenio da se obim ekonomske saradnje dve zemlje može udvostručiti tokom idućih pet godina.

    Prema pisanju NG, veruje se da je zaključak o vrlo oštrim ekonomskim sankcijama Zapada protiv Rusije preuranjen, imajući u vidu i pretnju zvanične Moskve da bi u tom slučaju mogla obustaviti isplatu korporativnih dugova SAD i grupi drugih najrazvijenijih zapadnih zemalja.

    Agencija Reuters podseća da spoljni dug ruskih kompanija, od kojih su mnoge u većinskom vlasništvu države, sada premašuje 650 milijardi dolara.

    Zapad bi mogao, u slučaju da Rusija otkaže dalju otplatu svog korporativnog duga, da "uzapti" deo ruskih deviznih rezervi, ali zvaničnici u Moskvi ipak ne veruju da će se takav "crni" scenario dogoditi.

    Rusija, inače, raspolaže trećim po vrednostima deviznim rezervama u svetu od 500 milijardi dolara, a najveći deo tih finansijskih sredstava uložen je u američke i hartije od vrednosti vodećih ekonomskih sila EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE