Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ako hoćete litijum, otvorite rudnike i fabrike

    Srbija neće dopustiti izvoz jadarita i drugih plemenitih metala i minerala, već će rudarskim kompanijama postaviti uslov da ih prerađuju u Srbiji, poručio je u Loznici ministar rudarstva Milan Bačević.

    Svim korisnicima ili eventualnim koncesorima postaviće se uslov da, pre nego što krenu sa eksploatacijom, ovde otvore rudnike i fabrike u kojima će prerađivati sirovine i zapošljavati naše ljude.

    Onda će se i lokalni i republički budžeti kvalitetnije puniti i drastično smanjiti broj nezaposlenih, rekao je Bačević nakon sastanka sa predstavnicima Gradske uprave Loznice.

    Govoreći o nalazištu rude jadarit u dolini reke Jadar u blizini Loznice, ministar je rekao da se na tom potezu nalazi veliko i dosta retko prirodno bogatstvo, litijum najboljeg kvaliteta.

    On je naveo da su dosadašnji rezultati geoloških istraživanja, koja obavlja rudarska kompanija Rio Tinto, vrlo ohrabrujući.

    Tamo postoje uslovi za otvaranje novih rudnika, od kojih bi lokalna samouprava imala 40 odsto ukupnih prihoda od rudne rente, što bi poboljšalo lokalni budžet, istakao je Bačević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE