Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moskva poziva MMF da `ignoriše` SAD

    Ruski zvaničnici pozvali su Međunarodni monetarni fond da nastavi sa planiranim reformama bez učešća Sjedinjenih Američkih Država, što bi moglo da znači da se zalažu da Vašington ostati bez prava veta na važne odluke u Fondu.

    Ministar finansija Rusije Anton Siluanov izneo je ideju na sastanku lidera Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta u Sidneju krajem prošlog meseca, rekli su za Reuters izvori iz G20.

    Neuspeh američkog Kongresa da odobri finansiranje MMF koči reforme dogovorene 2010, koje bi udvostručile sredstva u fondu i dala veće pravo glasa zemljama u usponu kao što je Kina.

    SAD su jedina zemlja koja ima kontrolni udeo u glasačkim pravima u MMF, što znači da je za svaku bitnu odluku potrebno odobrenje Vašingtona.

    Nastavak reformi bez SAD verovatno bi podrazumevao izmenu komplikovanih propisa MMF. Brojne zemlje su, međutim, već prilično frustrirane nesposobnošću američke administracije da obezbedi podršku Kongresa za reforme.

    Izvori navode da su se zemlje G20 dogovorile da se Americi da rok do aprila i sastanka MMF i Svetske banke, pre nego što se pređe na agresivnije mere.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE