Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skroman rast evrozone, Slovenci prednjače

    Privredni rast evrozone ubrzao je na 0,3 odsto u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu, u odnosu na 0,1 odsto iz prethodnog tromesečja, a najbrži rast je zabeležen u Sloveniji, što ukazuje na skroman ekonomski oporavak, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku Eurostata.

    Eurostat navodi da se evrozona vratila na put rasta zahvaljujući investicijama, prenosi agencija France presse. U poslednja tri meseca 2012, tada 17-člana evrozona ostvarila je rast od 0,5 odsto na godišnjem nivou.

    Među zemljama zone evra, Slovenija je evidentirala najbrži rast od 1,2 odsto, dok su potonule ekonomije Kipra (-0,1 odsto), Estonije (-0,3 odsto) i Finske (-0,3 odsto).

    Najveća evropska privreda, Nemačka, ostvarila je rast od 0,4 odsto, nadmašivši očekivanja analitičara, dok je francuska privreda podbacila u odnosu na prognoze uz rast od 0,3 odsto. Italija je zabeležila rast od svega 0,1 odsto.

    Investicije su u četvrtom kvartalu porasle 1,1 odsto u odnosu na pad od 0,6 odsto iz trećeg, dok je domaća potrošnja ostala stabilna na 0,1 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE