Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Weiler za BIZLife: Neusklađeni propisi destimulišu potencijalne investitore

    Neusklađenost postojećih propisa i nedonošenje novih sistemskih zakona, građanskog zakonika i zakona o osiguranju, onemogućavaju adekvatno funkcionisanje postojećih kompanija na tržištu osiguranja, ali i destimulišu nove potencijalne investitore, kaže za BIZLife Franz Weiler, predsednik Izvršnog komiteta UNIQA osiguranja.

    U kojim oblastima postoje najveći problemi?

    Najveći problem je činjenica da je tržište osiguranja, kada je u pitanju osiguranje od auto-odgovornosti, ostalo netransparentno. Vlada Republike Srbije, Ministarstvo finansija i Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno sa Narodnom bankom Srbije i osiguravajućim društvima trebalo bi da reformišu pravni okvir za registraciju vozila, koji je administrativno previše složen. 

    Kako bi moglo da se stimuliše tržište osiguranja?

    Teško je da Vlada, sa jedne strane, govori o kriznim merama, a sa druge priča o poreskim olakšicama. Uprkos ovom problemu, mislim da srednjeročno ima smisla za Vladu da podrži i podstakne stanovništvo da preuzme brigu o sopstvenoj budućnosti. Ako omogućite ljudima da sami brinu o svojoj budućnosti, onda država neće imati obavezu da o tome brine.

    Tržište osiguranja Hrvatske, koja ima nešto više od polovine stanovništva Srbije, vredi oko dve milijarde evra. Da bismo došli do tog nivoa, pravno okruženje mora da obezbedi transparentnost za korisnike. Neophodna je i standardizovana regulacija za osiguravajuće ugovore, kao i konsolidovana verzija zakona o osiguravajućim ugovorima čiji se deo nalazi u Zakonu o obligacionim odnosima, a deo u Zakonu o osiguranju. Dakle, postoji potreba za regulisanjem kako bi tržište postalo pouzdano za klijente.

    Rast tržišta osiguranja posledica je rasta u životnim osiguranjima. Kako objašnjavate takvo kretanje i da li i u narednom periodu može da se očekuje isti trend?

    Na prvi pogled, to zaista izgleda kao neobičan razvoj situacije. Ali, ako uzmete u obzir brige korisnika koji uzimaju takvo osiguranje, slika je jasnija. Očigledno je da u ovim vremenima, klijenti sve manje veruju u dugoročnost penzionog sistema, budućnost naše dece je pod znakom pitanja, tako da ljudi hoće da se brinu o svojoj budućnosti, i to sopstvenim sredstvima. Drugi razlog je da je osiguranje jedini način da uložite novac, a da je vaš kapital osiguran i bezbedan na veoma dug period.

    Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze u odnosu na tržište koje je u ovoj meri promenljivo i nepredvidivo. Ovakvo stanje će, ukoliko ne dođe do promena na bolje, onemogućiti zdrav razvoj industrije osiguranja, uz očekivan pad penetracije osiguranja. Ipak, optimisti smo i nadamo se da će Srbija krenuti putem ekonomskog razvoja, te da će makroekonomski pokazatelji biti daleko iznad prošlogodišnjih.

    Jačanje pozicije

    UNIQA je krajem prošle godine potpisala ugovor o preuzimanju srpskih i hrvatskih osiguravajućih kompanija Baloise grupe, koja na ovim prostorima posluje pod imenom Basler. Nakon zvaničnog preuzimanja, do kraja prvog kvartala ove godine, Weiler očekuje dodatno jačanje pozicije na ovim tržištima.

    „Akvizicijom u Srbiji ostvarićemo povećanje tržišnog učešća na osam odsto, odnosno na sedam odsto u Hrvatskoj gde ćemo zauzeti i četvrtu poziciju na tržištu. Za klijente i poslovne partnere Baslera na ovim tržištima nema nikakvih promena. Verujemo da će i dalje imati pouzdanog partnera u još jačoj i snažnijoj kompaniji.“
     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE