Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predlozi predstavnika opozicije za oporavak privrede

    Predstavnici političkih partija koje sada ne učestvuju u vlasti izneli su sinoć na Kopaonik Business Forumu  po tri ključne mere koje smatraju da nova Vlada treba da sprovede, a to su, između ostalog, usvajanje novog zakona o radu, prestanak zaduživanja, podizanje likvidnosti privrede, reforma penzionog sistema i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

    Prema mišljenju lidera LDP Čedomira Jovanovića, najpre bi trebalo raditi na smanjenju zaduživanja, podizanju likvidnosti privrede, podizanju konkurentnosti i usvajanju paketa zakona, pre svega zakona o radu, kao i izvršiti reformu penzionog sistema i reformu fonda za zdravstvemog osiguranja.

    Potpredsednik Vlade Vojvodine i funkcioner DS Goran Ješić smatra da je neophodno usvojiti set sistemskih zakona, pre svega, zakona o radu, kao i izvršiti reformu obrazovnog sistema i reformu javne administracije.

    Dušan Petrović iz partije „Zajedno za Srbiju“ kao ključne mere vidi unapređenje sistema za navodnjavanje, vraćanje agronoma savetnika, izmene zakona o javnim skladištima i korporativizacija javnih preduzeća.

    Vraćanje skupih kredita, smanjenje birokratije, ulaganje u poljoprivredu, rešavanje statusa preduzeća u restrukturiranju i podsticaj za strane investitore, ključne su mere koje predlaže funkcioner URS-a Miroslav Aleksić.

    Na pitanje da li su za formiranje Razvojne banke Srbije potvrdno su odgovorili Dušan Petrović i Miroslav Aleksić, dok su Ješić i Jovanović odgovorili odrečno.

    Kada je reč o nacrtu Zakona o radu, lider LDP-a se založio za izmene tog zakona, dok je Ješić rekao da je protiv zbog toga što nisu konsultovani sindikati, a Petrović očekuje da će taj zakon biti jedna od ključnih tema o kojoj će biti reči i ističe da treba otvoriti širu javnu debatu.

    Aleksić je rekao da je zakon o radu potrebno menjati, ali isključivo kroz socijalni dijalog i uvažavanje mišljenja svih u tom procesu.

    Jovanović pozvao sve privrednike da kažu koji su njihovi ekonomski interesi u politici što se, kako je rekao, u svakoj normalnoj zemlji očekuje.  Govoreći o važnosti uključivanja privrednika u javni život i smanjenju nezaposlenosti, Jovanović je prepričao događaj iz Negotina gde je, kako je rekao, procenat nezaposlenosti oko 40 odsto. "Ljudi kažu: Je l'' znaš Miškovića? Dovedi Miškovića da ovde nešto kupi da možemo da radimo. Za njega je Mišković simbol nekog ko će doći sa novcem. Svi ste vi u tom smislu u njegovim očima neki spasioci. Nije rekao – neka dođe Dačić neka donese pare, ni Vučić, čak ni od mene to nije očekivao, tražio je nekog sposobnog i mislim da je to način na koji možemo da izađemo iz ove krize", prokomentarisao je Jovanović.

    Ješić je rekao da poljoprivredna proizvodnja ima najveći potencijal u srpskoj privredi, kao i da je Inđija dobar primer za celu Srbiju kako treba smanjiti administraciju i privući investitore. On je naveo da je u Vojvodini "zarobljeno" oko 80.000 hektara zemljišta zbog Arapa, od kojih se, kako je primetio, očekuje da magično reše probleme srpske poljoprivrede. Ješić je istakao da je veoma važno da se završi izgradnja putnog Koridora 10 koji se, podsetio je, gradi od 1989. godine.

    Petrović je rekao da su najvažnije oblasti za investicije u Srbiji – poljoprivreda i prehrambena industrija, rudarstvo, energetika i energetska efikasnost. Prema rečima Petrovića, država bi trebalo da podstakne izvoznike hrane, jer šta vredi da se pomažu poljoprivredni proizvođači ako to posle ne mogu da prodaju.Petrović je ocenio da bi Srbija najbrže mogla da postigne uspeh u proizvodnji voća i povraća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE