Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako je Michael Jordan zaradio 90 miliona dolara

    Michael Jordan je NBA karijeru prekinuo pre više od jedne decenije, ali je prošle godine zaradio više para nego u bilo kojoj sezoni dok se aktivno bavio sportom. Njegov ugovor sa Nike-om doneo je ovoj kompaniji neverovatnih 2,25 milijardi dolara od kojih je Jordan zaradio 75 miliona. Zajedno sa ostalim prihodima iz prošle godine, on je bogatiji za 90 miliona dolara.

    Njegova linija patika nastavlja da se prodaje kao da je 1991. godina. Neverovatan je podatak, da je prošle nedelje, samo  prvog dana rasprodaje, prodaja patika Air Jordan 10 "Powder Blue" donela čak 35 miliona dolara. U poređenju sa ovom cifrom, 40 miliona koliko je donela prodaja Adidas patika koje nose ime Derrick Rose-a zvezde Chicago Bullsa za celu prošlu godinu, skoro pa da deluju nebitno.

    Da bi Jordan danas zarađivao na patikama, na početku svoje karijere morao je za njih da plati. Odnosno, Nike je pokrivao njegovu kaznu od 5000 dolara po svakoj utakmici, jer njegove crno-crvene patike nisu bile po standardima NBA-a.

    Nike je ugovorom sa Michael Jordanom i LeBron Jamesom, koji je ovoj kompaniji u 2013. doneo 300 miliona dolara, postigao da ima 92 odsto udela u tržištu nad košarkaškom opremom.

    Pored toga što bi za koju godinu mogao postati bilioner, Jordan je već duži niz godina sportska ikona koja ostaje relevantna i danas, ako ne više, onda isto kao i na vrhuncu svoje karijere. Sportska TV kuća ESPN ga je proglasila najpopularnijim sportistom za 2013., dok je njegovo ime prošle godine spomenuto u 50 pesama popularne muzike.

    Foto: print screen youtube.com

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE