Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švedska zove Srbe: Dođite po penziju

    Švedske dnevne novine pozvale su ljude iz Srbije koji su u ovoj zemlji privremeno radili 60-ih i 70-ih godina, a potom se vratili u domovinu, da se jave njihovom penzionom fondu radi regulisanja penzije.

    Prema procenama naših ljudi koji žive u Švedskoj, u to vreme tamo je na privremenom radu bio veliki broj ljudi, ali je pitanje koliko njih je još u životu i može da traži svoj deo zarađene penzije.

    U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike naglašavaju da oglas objavljen u Kraljevini Švedskoj nije posledica aktivnosti nekog od naših državnih organa, pa stoga oni nisu informisani o istom.

    Oblast socijalnog osiguranja između dveju država je regulisana Konvencijom između SFRJ i Švedske o socijalnom osiguranju, od 1. januara 1979. godine i njom je, između ostalog, regulisana i oblast penzijskog i invalidskog osiguranja, kaže pomoćnik ministra za PIO Zoran Milošević.

    On naglašava da je ovo verovatno aktivnost švedskog nosioca obaveznog penzijskog osiguranja i pretpostavlja da je to praksa njihovog fonda da tako komunicira sa osiguranicima iz drugih država.

    Fond nema podatak o broju osiguranika koji rade u bilo kojoj zemlji, pa ni u Švedskoj, kaže Jelica Milovanović iz PIO fonda.

    Podaci kojima mi raspolažemo odnose se na ostvareno pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Trenutno, za švedske penzionere u Srbiji godišnje se isplati više od 5,3 miliona evra.

    Prema raspoloživim podacima iz 2012. godine, nadležni nosilac osiguranja Švedske isplaćuje penzije za 1.210 korisnika sa prebivalištem u Srbiji, a od toga su 974 osobe korisnici starosne, a 236 porodične penzije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE