Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Misli velikana koji je pobedio depresiju

    Poznato je da je Winston Churchill (1874–1965) bio britanski premijer  tokom Drugog svetskog rata i da je svojim strastvenim govorima podigao narod u borbi protiv nacista, ali je manje poznato da je tokom većeg dela svog života patio od depresije ili kako je on to govorio da ga proganja `crni pas`.

    "Ne volim da stojim blizu ivice platforme kada prolazi ekspresni voz. Volim da stojim što dalje i ako je moguće da između mene i voza bude stub. Ne volim da stojim pokraj broda i da gledam dole u vodu.  Jedan pokret u sekundi bi okončao sve. Samo nekoliko kapi očaja."
    Njegov osećaj usamljenosti  mu je omogućio da vidi ono što drugi nisu mogli. Svoju sposobnost predviđanja užasa duguje posetama `crnog psa`.

    Iako mentalna bolest nije nikad zvanično dijagnostifikovana , mnogi njegovi prijatelji su pričali o tome, dok neki teoretičari danas pretpostavljaju da je Churchill patio od bipolarnog poremećaja, jer su smene melanholije i manije evidentne i u njegovom radu. Ne moramo verovati ovakvom mišljenju ali je očigledno da je njegov karakter  svakako odstupao od naših standarda normalnosti. Bio je strastven, nestabilan i veoma  emotivan, ali to ga nije činilo neuravnoteženim.

    Naučio je da se izbori sa svojim `demonima` i to je ono što ga je načinilo dobrim državnikom i dobrim ratnim vođom. Nacija će ga pamtiti po rečima: "Ne mogu vam ponuditi ništa osim krvi, teškog rada, suza i znoja".

    Pored dosta stvari koje se mogu naučiti od ovog velikana jedna je svakako da se depresija može kontrolisati. Svest o sopstvenoj bolesti je ono što je pomoglo Churchillu da pripitomi `crnog psa`. Uspeo je da kroz borbu sa samim sobom nauči kako da motiviše sebe i istraje u svojim namerama. Upornost  je bila ključna za Churchillov uspeh. Fokusiranost na sopstvene ciljeve ga je držala do kraja života. Bio je čovek koji je znao kako u sebi da probudi nadu i kako sebe da pokrene u akciju, a čovek koji zna kako da pomogne sebi, zna da pomogne i drugome.

    Za govore, po kojima je poznat, je rekao: "Govor bi trebao biti poput ženske suknje: dovoljno dugačak da bi pokrio temu, a dovoljno kratak da bi bio zanimljiv". Ovo su neke od njegovih najinspirativnijih misli:

    Ukoliko prolaziš kroz pakao, nastavi da ideš.

    Imate neprijatelje? To je dobro, to znači da ste se zauzeli za nešto, nekad u svom životu.

    Uspeti znači prihvatati neuspeh za neuspehom ne gubeći entuzijazam.

    Neprekidan trud, ne snaga i inteligencija, je ključ za otključavanje našeg potencijala.

    Tajna uspeha u životu nije da čovek radi ono što voli, već da voli ono što radi.

    Umesto da se unapred brinemo, bolje je da unapred razmišljamo i planiramo.

    Pesimista vidi poteškoće u svakoj šansi. Optimista vidi šansu u svakoj poteškoći.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE