Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Železnice Srbije `na dobrom koloseku`

    Plan restrukturiranja Železnica Srbije u skladu je sa evropskim direktivama, reforme će pozitivno uticati na železnički sektor u Srbiji i regionu, ocenila je Zajednica evropskih železnica.

    Zajednica evropskih železnica i upravljača infrastrukture (CER) ocenila je da je plan restrukturiranja Železnica Srbije u skladu sa evropskim direktivama, saopštile su Železnice.

    Kako se navodi u saopštenju, izvršni direktor CER Libor Lochman je u pismu upućenom generalnom direktoru Železnica Dragoljubu Simonoviću, naveo da će te reforme pozitivno uticati na železnički sektor u Srbiji i regionu.

    Lochman je ocenio da je usvojena organizaciona struktura, koja podrazumeva postepeno razdvajanje postojećih Direkcija za infrastrukturu i prevoz u Železnici Srbije u različite pravne subjekte od ključnog značaja za postepeno približavanje propisima EU.

    Izvršni direktor CER naglasio je da, pritom, posebnu pažnju treba posvetiti nezavisnosti upravljača infrastrukturom i njegovih suštinskih funkcija.

    On je istakao i da odredbe kojima se predviđa da će kontrolno društvo srpskih železnica osloboditi dugova operatera i upravljača infrastrukturom predstavljaju pozitivan korak, čime se omogućava konsolidovanje tih dugova.

    Međutim, uspeh reforme železnice sigurno će zavisiti i od obezbeđivanja neophodnih okvirnih uslova van preduzeća, kao što su obaveze koje država treba da preuzme u pogledu Železnica Srbije i finansiranja infrastrukture, istakao je Lochman.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE