Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dačić u Londonu: Nisu investitori humanitarci, oni hoće profit

    Stabilnost i međusobna saradnja ključni su uslovi za ekonomski napredak i predstavljanje zapadnog Balkana kao “investicione destinacije”, poručeno je u Londonu sa regionalne konferencije Evropske banke za obnovu i razvoj o zapadnom Balkanu.

    Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) okupila je u Londonu sedmoricu balkanskih premijera, predstavnike Evropske unije, međunarodnih finansijskih institucija i potencijalne investitore, na skupu pod nazivom "Investiranje u zapadni Balkan".

    Sa tog mini ekonomskog samita, učesnici su poručili da su stabilnost i međusobna saradnja ključni uslovi za ekonomski napredak i predstavljanje zapadnog Balkana kao “investicione destinacije”.

    Srpski premijer Ivica Dačić predstavio je rezultate Srbije u stvaranju povoljnog okruženja za poslovanje i ulaganje, ističući da nijedan projekat ne može i neće biti ostvaren bez stabilnosti regiona.

    “Nećemo pričati bajke, nisu investitori humanitarni radnici – oni hoće profit. Niko neće ulagati u nestabilnost”, naglasio je Dačić.

    Ukazujući na značaj dobrosusedske saradnje, Dačić je naglasio da moramo bolje da se organizujemo između sebe i to “bez previše priča o bratstvu, već o zajedničkom interesu”.

    Prvi samit zemalja zapadnog Balkana u kancelarijama EBRD prilika je za poslovne lidere i međunarodne kompanije da saznaju više o zemljama regiona.

    Ideja skupa je da pošalje snažnu političku poruku o zrelosti regiona i da Zapadni Balkan predstavi kao investicionu destinaciju, poručio je predsednik EBRD Suma Chakrabarti, otvarajući skup.

    Po njegovim rečima, ključne oblasti za povezivanja zemalja regiona su saobraćaj i energetika, a međunarodne finansijske institucije nastaviće da institucionalno i finansijski doprinose cilju promocije regiona kao destinacije za ulaganje.

    Uveren sam da ćemo zajedno predstaviti realnu i privlačnu sliku zapadnog Balkana. EBRD je spremna da pomogne regionu da ostvari pun ekonomski potencijal, dodao je Chakrabarti, navodeći da je EBRD, samo u prošloj godini u projekte u regionu uložio oko 1,2 milijarde dolara.

    Evropski komesar za proširenje Štefan Fule ukazao je da je izgradnja međusobnog razumevanja podsticaj za privredni razvoj, dok su znaci izlaska EU iz krize prilika i za Zapadni Balkan, dodajući da su strukturne reforme ključne u zemljama regiona.

    Nezaposlenost i javni dug su veliki, dok konkurentnost zavisi od političkih odluka, umesto od tržišnih pravila, upozorio je File i pozvao investitore koji učestvuju na skupu da iskoriste ovu priliku i navedu oblasti u kojima bi zemlje regiona mogle da stvore uslove za investicije.

    Britanski ministar bez portfelja Kenneth Clarke upozorio je da “nedavni događaji u Bosni” pokazuju da stabilnost regiona još nije u potpunosti ostvarena, ali je izrazio nadu da će region nastaviti putem evrointegracija i stabilizacije, jer ima “ogroman potencijal za rast”.

    Na premijerskoj sesiji, osim Dačića, učestvovali su premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijeri Hrvatske Zoran Milanović, Makedonije Nikola Gruevski, Crne Gore Milo Ðukanović i kosovski premijer Hašim Tači.

    Posle izlaganja premijera, planirana su četiri panela na kojima će se razgovarati o regionalnim projektima u oblasti energetike, saobraćaja, kao i mogućnostima poboljšanja investicione klime.

    U okviru Zajedničkog akcionog plana (IFI), EBRD se obavezala da će u periodu 2013-2014. investirati više od 30 milijardi evra u zemlje centralne i jugoistočne Evrope.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE