Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dividende u svetu prvi put premašile bilion dolara

    Kompanije čijim se akcijama trguje na berzama u celom svetu prošle godine su isplatile dividende u vrednosti 1,03 biliona dolara (1.030 milijardi).

    To je prvi put da je isplata dividendi premašila granicu od bilion dolara, a u poređenju sa 2009. godinom, suma je povećana za više od 40 odsto, objavio je danas Financial Times(FT) na svom sajtu.

    Značajan rast zabeležila su uglavnom tržišta u razvoju, dok isplata dividendi u kontinentalnoj Evropi slabi, pokazao je izveštaj agencije Henderson Global Investors.

    Povećavaju se prinosi finansijskog sektora jer banka počinju da oživljavaju posle kreditne krize. Više dividende isplaćuje i tehnološki sektor, jer firme kao što je Apple odgovaraju na povećan pritisak investitora da daju više novca od svoje nagomilane gotovine, ukazao je FT.

    Finansijske kompanije su u celokupnoj vrednosti isplaćenih dividendi povećale udeo na 21 odsto, sa 17 odsto 2009. godine. S druge strane, udeo energetskih firmi je smanjen sa više od osam odsto, na pet procenata.

    Visina dividendi firmi u zemljama u razvoju prošle godine je bila više nego udvostručena u odnosu na 2009.

    Najviše novca za dividende isplaćuju firme iz Severne Amerike, kao što su ExxonMobil i General Electric. U ukupnoj svetskoj sumi severnoameričke kompanije imaju trećinu.

    S druge strane, smanjen je udeo firmi iz Japana i kontinentalne Evrope. Učešće firmi iz Evrope bez Britanije, lane je smanjeno na više od petine, sa oko 30 odsto 2009. godine.

    Procena obuhvata sve dividende koje isplati neka firma, a ne samo one koje plaćaju spoljašnjim akcionarima. U ukupnu visinu su tako uračunata plaćanja vladama i porodicama koje imaju velike udele u tim kompanijama, dodaje FT.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE