Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Energetsko poglavlje ključno za napredak ka EU

    Usklađivanje Srbije sa zakonima u poglavlju 15, koje se bavi energetikom, biće od ključnog značaja za napredak ka članstvu u EU, izjavio je Michael Davenport, šef Delegacjie EU u Srbiji.

    Na obeležavanju završetka projekta EU "Izgradnja kapaciteta Agencije za eneregetiku Srbije (AERS)", on je istakao da će ključni biti nezavisnost regulatornih tela i reforme energetskog sektora tokom
    pristupanjnja Srbije EU.

    "Energetska regulatorna tela igraće posebno važnu ulogu. Njihova dva osnovna cilja su zaštita potrošača i zaštita investitora", rekao je Davenport.

    Dodao je da će regulatorna energerska agencija mora biti nezavisna i odvojena od kompanina čije poslavne reguliše, kao i od uticaja vlade.

    Projekat jačanja kapaciteta AERS-a EU je finasirala sa 1,5 miliona evra, kako bi pomogla da AERS bude u stanju da ispuni obaveze koje Srbija ima u sladu sa novim zakonom o energetici, procesim pristupanja EU i ugovorom o osnivanju Energetske zajednice.

    Trajao je 20 meseci, a realizovala ga je Regulatorna kamcelarija za mrežne industrije Slovačke.

    Obeležavanju završetka projekta prisustvovao je i ministar privrede Slovačke Tomaš Malatinsky, koji je istakao da su sve planirane aktivnosti tog tvining projekta slovačka i srpska agencija za energetiku bile uspešno i da su urodile plodom.

    Prema njegovim rečima, iz slovačke agencije su srpskim kolegama pored pomoći u prilagođavanju zakonodavrtvu i propisima EU preneli i iskustva u tom procesu.

    Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović je oceila da će tvining projekat, koji je sproveden sa slovačkom regulatornom agencijom, pomoći AERS-u pomći da "bude spreman sa kapcitetima da
    prati sve izazove koji se nalaze ispred regulatirne agencije za energetiku".

    Kako je istakla, AERS nakon usvajna novog zakona o eneergetici, koji sadrži treći energetski paket EU, čeka mnogo vise obaveza enego što je do sada imao.

    Foto: Medija centar Beograd

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE