Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sporni pršut još mesecima na meniju Brisela

    Spor oko registracije istarskog pršuta između Slovenije i Hrvatske koji je stigao i do Brisela, mogao bi da se reši za nekoliko meseci, tvrde u slovenačkom ministarstvu za poljoprivredu i okolinu.

    "Naglašavam da se mi ne protivimo registraciji hrvatskog istarskog pršuta", rekla je Kvas Majer iz Ministarstva poljoprivrede Slovenije, objasnivši da je cilj prigovora Evropskoj komisiji bio da se i nakon registracije hrvatskog istarskog pršuta, omogući da pršut sličnog naziva prodaju i slovenački proizvođači.

    Slovenci takođe prodaju pršut po nazivom "istarski", a nije registriran kao evropski zaštićen, dok se od hrvatskog razlikuje utoliko što se suši i konzervira s kožom i slaninom.

    Pročitajte i>>>Rat Hrvatske i Slovenije oko pršute

    Slovenija je na nivou EU kao svoj autohtoni proizvod registrovala svoj "kraški pršut", ali ne i "istarski pršut", koji se takođe može naći na tržištu.

    Odmah nakon što EK donese odluku da li je slovenački prigovor opravdan, Majer kaže da će se započeti bilateralne konsultacije s Hrvatskom i da je moguće postići dogovor u roku "nekoliko meseci". U suprotnom će odluku doneti Brisel, rekla je Kvas Majer.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE