Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potpisan protokol za TE-TO Novi Sad

    Protokol o ulaganju u rekonstrukciju postojećeg i izgradnju novog bloka za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u Termolektrani-toplani (TE-TO) Novi Sad potpisan je u Vladi Srbije.

    Protokol o pregovorima za zaključenje ugovora o zajedničkom ulaganju u TE-TO Novi Sad potpisali su v.d direktora EPS Aleksandar Obradović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik odbora direktora "Energije Novi Sad" Miloš Stojanović, i ovlašćeni predstavnici konzorcijuma ponuđača, Roland Tot i Pol Smit.

    Konzorcijum ponuđača čine kompanije "METKA" iz Grčke, "GGE" iz Slovačke i "CJSC Optima Energostroy" iz Ruske Federacije.

    Ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je prisustovala potpisivanju protokola, rekla je na konferenciji za novinare da očekuje da će se pregovori oko realizacije tog projekta završiti u martu, i da bi do kraja aprila trebalo da bude potpisan ugovor.

    Ona je navela da će se u aprilu znati kada će početi izgradnja i modernizacija postrojenja, i dodala da se nada da će to biti do kraja ove godine.

    Ukazala je na značaj projekta za Novi Sad, koji će na taj način dobiti dovoljno električne i toplotne energije, ali i poručila da bi trebalo voditi računa da to bude ekonomski isplativo.

    Ona je ukazala da cena toplotne energije iz tog postrojenja ne može da bude skuplja od sadašnje i zato se mora voditi računa o ceni ulaznih komponenata i o ceni struje iz tog energetskog objekta, što je kako je rekla, najvažnija tačka pregovora.

    Ministarka je napomenula da je potpisivanje ovog protokola dokaz njenih prethodnih najava da će 2014.godina biti obeležena investicijama u energetskom sektoru, i podsetila da je prošle godine potpisan i ugovor za izgradnju nove termoelektrane u Kostolucu, čija izgradnja treba da počne ove godine.

    Vršilac dužnosti genelanog direktora EPS-a Aleksandar Obradović je naveo je da bi prva faza projekta, vredna između 220 do 240 miliona evra, mogla biti završena za 20 do 24 meseca, istakavši da je to jedan od strateških projekta za EPS, o kome će već danas početi pregovori.

    Predviđeno je da TE-TO Novi Sad ima 400 megavata električne snage i 300 MW toplotne.

    Ovlašćeni predstavnik konzorcijuma kompanija koje žele da ulažu u TE-TO Novi Sad Ronald Tot podsetio da je ranije potpisan starteški sporazum sa NIS-om oko realizacije tog projekta u Novom Sadu, istakavši da će NIS takođe učestvovati u projektu, ako se pregovori uspešno završe.

    Još se nismo dogovorili o tačnim procentima koliko će koja od kompanija iz konzorcijuma, uključujući i NIS, imati u projektu, dodao je Tot.

    Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ukazao je na značaj tog projekta za Novi Sad, jer će će doprineti energetskoj bezbednosti tog grada i jeftinijem snabdevanju potrošača energijom.

    On je izrazio očekivanje da će sada, kada je projekat ponovo pokrenut posle zastoja od nekoliko godina, pregovori biti završeni u predviđenom roku.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE