Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija i dalje ekonomski neslobodna zemlja

    Srbija se nalazi na 95. mestu liste zemalja rangiranih po ekonomskim slobodama koju svake godine objavljuju uticajna fondacija The Heritage i Wall Street Journal.

    Indeks ekonomskih sloboda Srbije je u odnosu na prethodnu godinu porastao za 0,8 poena, ali se ona sa ukupnim rezultatom 59,4 i dalje nalazi među ’ekonomski uglavnom neslobodnim zemljama’. U toj zoni se nalazi 61 zemlja (od 91. do 151. mesta), a ispred Srbije su Namibija, Vanuatu, Gambija i Uganda.

    Ekonomski najslobodniji su Hongkong, Singapur, Australija, Švajcarska, Novi Zeland i Kanada, a prva zapadnoevropska zemlja zauzima tek 9. mesto i to Irska, koja je nedavno uspela da se oslobodi zagrljaja ’trojke’ kreditora i konsoliduje svoj finansijski sistem. Najboljih deset čine i Čile (7), Mauricijus (8) i Danska (9).

    Na samom dnu liste 178 zemalja su Iran, Eritreja, Venecuela, Zimbabve, Kuba i Severna Koreja.

    Što se regiona tiče, bod ispod Srbije, odnosno šest mesta na listi niže nalazi se Bosna i Hercegovina (101), Hrvatska je na 87. mestu u zoni ’umereno slobodnih zemalja’, Slovenija je na 74. mestu, Crna Gora je na 68. poziciji, dok je od zemalja iz bivše SFRJ najbolje plasirana Makedonija na 43. mestu.

    U Evropi su od Srbije slabije plasirane BiH, Moldavija, Grčka, Rusija, Belorusija i Ukrajina, koja je i jedina u ’crvenom’, odnosno zoni zemalja sa ’gušenim ekonomskim slobodama’.

    Kako se navodi, rezultat Srbije je poboljšan u odnosu na prethodnu listu zahvaljujući poboljšanjima u oblastima investicionih sloboda, monetarnih sloboda i slobode od korupcije. Na drugoj strani, oslabile su kontrola javne potrošnje, fiskalne slobode, poslovne slobode i trgovinske slobode.

    "Srbija je 37. zemlja od 43 zemlje u regionu Evrope i njen ukupni rezultat je ispod svetskog i regionalnog proseka. Za Srbiju je rezultat iz indeksa 2014 najbolji koji je ikada ubeležila, ali uprkos napretku u određenim oblastima, Srbija i dalje kaska u promociji i primeni vladavine prava. Implementacija dubljih institucionalnih reformi je i dalje od kritične važnosti", navodi se na sajtu.

    Srbija je prvi put ocenjena 2009. godine i od tada je njen rezultat uvećan za 2,8 poena.

    "Četiri od deset ekonomskih sloboda, uključujući investicione slobode, poslovne slobode i monetarne slobode su se popravile. Najviše su napredovale investicione slobode za čak 35 poena. Ipak, na napredak su uticala popuštanja u fiskalnim slobodama i kontroli javne potrošnje", navodi se.

    Hong Kong je 20. godinu zaredom proglašen za najslobodniju ekonomiju na svetu. Sudeći po listi, ovaj kineski finansijski centar je i dalje jedan od najpovoljnijih destinacija za poslovanje, međutim, još uvek postoji zabrinutost da bi populističke mere kineske vlade i visok nivo korupcije mogli da ugroze reputaciju Hong Konga.

    Za ekonomske slobode, Hong Kong je dobio ocenu od 90,1 poena od maksimalnih 100, što je druga najviša ocena za taj finansijski centar otkako je 1995. godine pokrenuto sastavljanje ove liste.

    Fondacija Heritage je američki konzervativni trust mozgova sa sedištem u Vašingtonu, koji je stekao veoma jak uticaj na politiku SAD u periodu kada je predsednik bio Ronald Regan. Heritage se danas smatra najuticajnijom među konzervativnim istraživačkim organizacijama u SAD.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE