Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Trojka` pod istragom: Kako su `spašavali` zemlje eurozone

    Evropski parlament (EP) pokrenuo je istragu u kojoj će se ispitati aktivnosti tzv. Trojke: Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, koja je pod strogim uslovima nadzirala zemlje evrozone.

    U fokusu istrage su Trojkine metode rada i njena demokratska odgovornost, a ona uključuje niz javnih saslušanja i izaslanstva koja će u zemljama u krizi iz prve ruke saznati kako su se preduzete mere odrazile na privredu i život ljudi.

    "Istraga je pokrenuta kako bi pružila odgovore svima onima na čije je živote uticala politika Trojke. Gotovo četiri godine od kako je Trojka prvi put uspostavljena u Grčkoj, potrebno je oceniti na transparentan i demokratski način radi li se o najboljem mogućem načinu rešavanja problema, što se tiče metode i što se tiče politika“, rekao je Liem Hoang Ngoc iz parlamentarnog Odbora za ekonomiju (ECON) koji će ocenjivati Trojku.

    ECON je već od 6. do 7. januara posetio Portugal, 10. januara Kipar, a kasnije ovog meseca ide u Irsku (od 16. do 17. januara) i u Grčku (29. do 30. januara). Posete uključuju sastanke s ministrima, zastupnicima i predstavnicima organizacija civilnog društva.

    Saslušanja će biti organizovana kroz treću nedelju u januaru, a prisustvovaće im poverenik za ekonomiju i finansijska pitanja Olli Rehn, bivši predsednik ESB-a Jean-Claude Trichet i direktor Evropskog stabilizacionog mehanizma Klaus Regling.

    Izvestitelji su takođe poslali upitnike institucijama i vladama vezane uz programe spašavanja. Ocenjivanje Trojke nastaviće se kroz nadolazeće mesece, a očekuje se kako će Parlament glasati o konačnom izveštaju u martu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE