Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS snižava REPO stopu i u januaru?

    Jedan od najvažnijih događaja na domaćem finansijskom tržištu iduće sedmice je sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije (NBS), u četvrtak, 16. janauara, na kojoj bi centralna banka mogla imati prostora da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu za 25-50 baznih poena, kažu analitičari Hypo Alpe Adria banke.

    Slabljenje inflatornih pritisaka i relativno stabilan kurs dinara prema evru, kako objašnjavaju, otvaraju prostor za eventualno nastavljanje ciklusa popuštanja restriktivnosti monetarne politike, započetog krajem 2013.

    NBS je prethodno smanjila REPO stopu za po 0,5 procentnih poena u oktobru, novembru i decembru, tako da je njen sadašnji nivo 9,5 odsto.

    Pored toga, predstojeća nedelja donosi i prvu aukciju trezorskih zapisa u ovoj godini, na kojoj će biti ponuđeni tromesečni zapisi u vrednosti tri milijarde dinara.

    Prema mišljenju analitičara Hypo banke, prinosi na zapise bi mogli biti pod pritiskom smanjenja, imajući u vidu da je Ministarstvo finansija, kroz intenzivne emisije zapisa i obveznica na domaćem i stranom tržištu u poslednjem delu 2013, po svemu sudeći obezbedilo potrebe države za finansiranjem i za početak 2014.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE