Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prelazak na evro u Slovačkoj povećao cene za 0,15 odsto

    Prelazak na evro u Slovačkoj u januaru 2009. godine uprkos velikom bauku poskupljenja povećao je cene zaista minimalno, za svega 0,15 odsto, pokazao je proračun Narodne banke Slovačke na petu godišnjicu ulaska zemlje u evrozonu.

    "Evro nema nikakav direktni uticaj na formiranje cena u nekoj zemlji. Pod uslovom da se ne menja stopa inflacije sve izmene cena zavise od trgovaca i od psihološkog utiska ljudi", kazao je za današnju Pravdu direktor Saxo Bank za Srednju i Istočnu Evropu Karol Piovarcsy.

    On je kao tipičan primer poskupljenja koje jeste vezano za prelazak na evro naveo običaj trgovaca da zaokružuju cene na gore a kod jeftinih roba i usluga to može procentualno osetno da poveća cenu.

    Slovačka je novim propisom kojim su zabranjena neosnovana poskupljenja i kampanjom potršačkih udruženja u vreme uvođenja evra 2009. godine uspela da spreči masovno poskupljenje preko zaokruživanja cena, ali neke robe i usluge, recimo šoljica kafe, hleba ili poseta frizeru zaista jesu na taj način poskupele.

    "Ta poskupljenja bila su ipak skoncentrisana u malim radnjama i ugostiteljskim objektima" kazao je ekonomista Marek Sperlich.

    Slovacima je na ruku takođe išla činjenica da su nacionalne valute susednih zemalja, češka kruna, mađarska forinta i poljski zlot tokom 2009. i 2010. godine osetno slabile u odnosu na evro i Slovaci su čuvali svoj standard masovnim jeftinijim šopingom kod suseda.

    Do osetnijih poskupljenja došlo je tek 2011. godine kada je PDV u Slovačkoj povećan za jedan odsto. Slovaci, kako građani tako i zvaničnici i ekonomisti, uvereni su danas da je evro pomogao Slovačkoj da prođe sa manje turbulencija i privrednih teškoća kroz krizu, od svetske ekonomske preko dužnicke u evrozoni.

    Ipak, 40 odsto Slovaka kada kupuje još uvek preračunava evra na nevažeće slovačke krune. Slovaci inače nisu stigli da promene u evro čak 716,5 miliona slovačkih kruna u metalnim novčićima a kada se taj novac koji je Narodna banka Slovačke menjala do kraja prošle sedmice preračuna, ispada da je Slovacima propalo 24 miliona evra.

    "Poslednji klijenti koji su došli da zamene krune bila su deca, devetogodišnji Filip i trogodišnji David koji su u Narodnu banku u pratnju oca doneli dečiju kasicu sa 359,50 slovačkih kruna", kazala
    je novinarima Jana Kovacova iz slovačke centralne banke.

    Papirne novčanice centralna banka menja i dalje, neograničeno dugo a Slovaci i stranci još uvek prema preračunu NBS drže kod sebe oko 103 miliona evra u slovačkim krunama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE