Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpska administracija `teška` milijardu evra

    Administrativni troškovi preduzeća u Srbiji prošle godine iznosili su 1,07 milijardi evra, odnosno 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, pokazuju rezultati studije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

    U poređenju sa 2010, kada su administrativni troškovi činili 4,2 odsto BDP, došlo je do pomaka, ali ne kao rezultat ukidanja opterećenja, kazala je zamenica direktora Projekta USAID za bolje uslove poslovanja Dragana Stanojević.

    Prema oceni stručnjaka USAID Branka Radulovića, osnovni uzrok poboljšanja je pad zarada i ukupne privredne aktivnosti, kao i prelazak firmi u "sivu zonu".

    Radi ilustracije, broj onih koji moraju da uplate pazar i vode knjigu evidencije prometa robe i usluga (KEPU knjiga) pao je sa oko 90.600 na 84.000. čim imate manje posla imate i manje birokratije, kazao je Radulović.

    Učešće državnih administrativnih zahteva u BDP od 3,7 odsto visoko je u odnosu na zemlje EU, jer u Austriji na ove troškove odlazi 2,8 odsto BDP, u češkoj tri, u Danskoj 2,2, a u Nemačkoj 1,7 odsto.

    Prema stručnjacima USAID, neophodno je ukidanje preko 40 procedura, među kojima su one vezane za trudničko i porodiljsko odsustvo i obaveza vođenje KEPU knjige.

    Kao primer komplikovane procedure, Radulović je naveo postupak izdavanja poreskog uverenja, koje su svi intervjuisani prilikom istraživanja dobili nakon pet do 10 dana, a moglo bi se izdavati odmah ako se službenicima poreske uprave omogući da stavljaju faksimil nadležnog lica.

    On je ocenio da 2013. godina "obećava" po pitanju smanjenja nepotrebnih troškova, navodeći kao pozitivnu promenu jednostavnije procedure prijave i odjave radnika, a očekuje "velike uštede" nakon uspostavljanja elektronske komunikacije sa poreskom upravom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE