Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Roubini: Svet na ivici nove krize

    Svet je ponovo na ivici nove finansijske krize, jer niske kamate u Francuskoj, Nemačkoj i drugim razvijenijm ekonomija podstiču krizno stanje na tržištu nekretnina, tvrdi poznati američki ekonomista Nouriel Roubini.

    On veruje da će već ’naduvani baloni’ na tržištu nekretnina pre ili kasnije ’eksplodirati’. Posle toga treba očekivati novu hipotekarnu krizu i recesiju u svetskoj privredi.

    Roubini, koji upravlja i investicionim fondom ’Roubini Global Economics’ i prvi je među poznatim međunarodnim ekonomistima predvideo izbijanje globalne finansijske krize u leto 2008. godine, ističe da je ta velika kriza za posledicu imala i seriju kolapsa tržišta nekretnina u mnogim zemljama, uključujući najrazvijenije.

    U tekstu koji prenosi elektronsko izdanje ’Project syndikata’, Roubini podseća da je hipotekarna kriza prvo buknula u SAD, raširivši se potom u veliki finansijski problem koji je posle najveće svetske privrede bolno, zbog nedostatka odgovarajućeg nadzora u poslovanju banaka i drugih finansijskih institucija, pogodio Veliku Britaniju, Španiju, Irsku, Dubaji i niz drugih zemalja.

    Pet godina posle te krize opet smo svedoci pojave novih finansijskih problema, ako ne i pravih ’balona’ na tržištu nekretnina u Švajcarskoj, Švedskoj, Nemačkoj, Francuskoj i nekim drugim evropskim zemljama, ali i Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, a pre svega u Velikoj Britaniji, prvenstveno u Londonu, uveren je Roubini.

    Na tržištu brzo rastućih ekonomija takođe, prema rečima američkog ekonomiste, primetna je pojava ’balona’ na tržištu nekretnina, što je slučaj u Hongkongu, Singapuru, Kini i Izraelu, ali i i velikim gradskim centarima kakvi se nalaze u Turskoj, Indiji, Indoneziji i Brazilu.

    "Postoji mnoštvo naznaka da su se na tržištu tih zemalja već pojavili ’baloni’: cene nekretnina brzo rastu, razlika između cena nekretnina i zarada postala je ogromna i još raste, a obim hipotekarnih kredita, u svim zajmovima domaćinstava, ostaje visok", ističe Roubini.

    On takođe tvrdi da su se takvi ’baloni’ u mnogim zemljama pojavili zbog veoma niskih kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa.

    Roubini kaže da u uslovima slabog ekonomskog rasta, visoke nezaposlenosti i niske inflacije velika likvidnost na koju utiču novčana politika centrobanaka dovodi do rasta cena aktive, počevši od cena nekretnina.

    Sada se u mnogim zemljama, očito, stvaraju uslovi za ponavljanje poslednje krize na tržištu nekretnina ’u usporenom režimu’, ocenjuje Roubini i zaključuje da nas je prošla kriza naučila jednoj, prostoj, zakonitosti: "Što je veći ’balon’ (hipotekarni), to će biti neprijatnije suočavanje sa realnošću".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE