Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stimulisati investicije, proizvodnju i izvoz

    Država mora stimulisati izvoznike jer su oni doprineli neočekivanom rastu privrede od 2,4 odsto, tvrdi lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić koji, pritom, ističe da rast treba da iznosi između četiri i šest odsto da bi građani osetili boljitak.

    Srbija mora da vodi paralelno i politiku podsticaja izvoznika i stimulisanja domaće tražnje, kako bi ukupan privredni rast bio veći od planiranih jedan odsto za narednu godinu, rekao je Dinkić prilikom posete valjaonici aluminijuma Impol Seval u Sevojnu.

    On je naglasio i da će ove godine, zbog niske potrošnje, inflacija biti rekordno niska od 2,5 do maksimalnih 4,0 odsto, ističući da NBS treba da obori kamatnu stopu centralne banke, a banke da snize proviziju kako bi krediti bili jeftiniji.

    Jedino kroz stimulaciju investicija, proizvodnje i potrošnje građana Srbija može da napravi pomake u ekonomiji, rekao je Dinkić.

    Pokrivenost izvoza uvozom je 72 odsto i zato je neophodno da vlada stimuliše izvoznike kako bi eliminisali uvoznu zavisnost u narednih nekoliko godina i ekonomska politika u narednim godinama mora ići u tom smeru, poručio je Dinkić.

    Bivši ministar finansija i privrede je i sa rukovodstvom Impol Sevala razgovarao o poslovanju ovog izvoznika, jednog od 15 najvećih u Srbiji, sa godišnjom zaradom od skoro 100 miliona evra od izvoza.

    Ta fabrika, po rečima direktora Ninka Tešića, poslovnu godinu završava sa pozitivnim finansijskim rezultatima i sa proizvodnjom šest odsto većom nego prošle godine. Proizveli smo 48.500 tona valjanih proizvoda, od kojih je 97 odsto namenjeno izvozu, najviše na tržišta Nemačke i Rusije, rekao je Tešić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE