Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iluzija isplativosti rada `na crno`

    U Srbiji je između 300.000 i milion radnika zaposleno "na crno", jedna trećina preduzeća u Srbiji posluje u "sivoj zoni", što je dugoročno veliki problem za privredu, ocena je Fondacije Centar za demokratiju.

    Protiv takvih pojava mora aktivnije boriti, iako "siva ekonomija" donekle ublažava efekte siromaštva, nezaposlenosti i ekonomske krize, smatra predstavnica Fondacije Bojana Ružić.

    Predstavnica Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Olga Kićanović, kaže da je prvi uslov sprečavanja "rada na crno" saznanje da to nije isplativo.

    Ta iluzija isplativosti rada na crno dešava se tripartitno, država profitira kupujući socijalni mir, poslodavac jer mu se smanjuju troškovi, a zaposleni jer radi. Na duže staze gube svi, kazala je Kićanović.

    Ona je navela primer iz Zakona o radu, gde kada inspektor na terenu utvrdi da postoji radnik angažovan na crno, poslodavac može da traži osam dana za dostavljanje ugovora o radu, što mu omogućava eventualno izbegavanje kazni.

    Kićanović je dodala da je rešenje u promeni zakonskog okvira, pre svega Zakona o radu i naglasila da poslodavci treba da imaju obavezu da evidentiraju ugovore o radu.

    Kao rešenje problema navela je i promenu nadzora donošenjem zakona o inspekciji rada ili krovnog zakona o inspekcijama, kao i promenu kaznene politike, ističući da su kazne po Zakonu o radu neprimereno visoke.

    Fondacija Centar za demokratiju predstavila je u Novom Sadu publikaciju "Dostojanstven rad i siva ekonomija" koja sadrži njen prikaz, štetne uticaje i preporuke za suzbijanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE