Činjenice o bradi: Ukras koji čuva zdravlje, mladost i koncentraciju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Činjenice o bradi: Ukras koji čuva zdravlje, mladost i koncentraciju

  Neke su studije pokazale da bi se za savet većina ljudi najpre obratila muškarcu sa bradom. Žene vole bradu na licu muškarca i misle da je to muževno i ‘zrelo’, a i u svetu jačeg pola brada i brkovi su simbol mudrosti, poverenja i iskustva. Ali, na stranu estetika – mnogi lekari se slažu da brada čuva i glavu i mladost.

  Ako negujete na svom licu bradu ili brkove, treba da znate koje vam još dobrobiti donosi ovakav ukras na licu.

  Štiti kožu lica. Studija Univerziteta iz Južnog Kvinslenda objavljena u magazinu Radiation Protection Dosimetry, utvrdila je da brada blokira 90 do 95 odsto UV zraka, čime znatno usporava proces starenja i smanjuje rizik od raka kože. Dlake deluju poput zaštitnog faktora – što je brada gušća to je zaštita veća, ali i pored toga savetuje se da se stavlja obavezni zaštitni losion.

  Imate alergije? Ukoliko ste asmatičar ili imate alergiju na materije iz vazduha dobro je da znate da se polen i prašina zadržavaju na dlakama. Brkovi koji dodiruju nosne otvore sprečavaju ulazak većih alergena u nos i disajne puteve. 

  Ne stvara osip. Brada kožu lica čini mladom i štiti od osipa, za razliku od redovnog brijanja koje je često uzrok uraslih dlačica i bakterijskih infekcija koje uzrokuju pojavu akni.

  Sprečava prehladu i kašalj. Brada koja prekriva vrat povećava temperaturu i može pomoći da se izbegne prehlada. Stvara zaštitni sloj i zadržava toplotu i tako sprečava upale grla. Dlake deluju kao svojevrstan izolator i pomažu u hladnim mesecima, objašnjavaju naučnici. 

  Starenje. Dlake na licu štite kožu od nepovoljnih vremenskih uslova i usporavaju starenje. Kao što kosa štiti glavu od vlage i vetra, tako i brada sprečava gubitak vlage na licu, pa je koža hidrirana. Ako nanesete kremu na kožu ispod dlačica, hidratacija će duže trajati u odnosu na obrijano lice, objašnjava dermatolog dr Nick Lowe. Muškarci imaju deblju kožu od žena i ona je u startu otpornija na oštećenja, a brada ih samo dodatno štiti.

  Bradati muškarci ulivaju više poverenja. Neke studije su otkrile da žene više vole bradate muškarce jer bradu vezuju za muževnost i zrelost. Muškarac sa bradom je oduvek bio simbol mudrosti što je danas potkrepljeno studijom koja je pokazala da se u kriznim situacijama više traži savet bradonja jer ulivaju više poverenja.

  Brada je i okidač za inspiraciju. Često ćete videti da se vlasnik brade ili brkova igra sa dlakama uvrćući ih i čupkajući što pozitivno deluje na koncentraciju i pažnju.

  I sve to pod jednim uslovom: Da bi muškarci osetili sve prednosti koje brada i brkovi donose potrebno je da 'frizuru lica' drže urednom i čistom kao i da je redovno neguju i skraćuju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE