Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kad već ručate za radnim stolom, budite pristojni

    Redovna ishrana – obavezna.

    Ručak kada mu je vreme – obavezno.

    Pauza za ručak u restoranu, kafeteriji ili u parku – neko može, neko ne može.

    Ručak za radnim stolom – nije kolegijalno i higijenski, ali neka bar bude pristojno.

    Samo zato što je ručak za radnim stolom postao norma i nešto što svi rade, ne znači da su svi u tome pristojni. Evo malih saveta Jacqueline Whitmore, stručnjaka za etiku, osnivača škole bontona i protokola i autorke knjige Business Class: Etiquette Essentials for Success at Work.

    Izbegavajte ljutu hranu. Namirnice koje sadrže beli, crni luk i druge po mirisu jake začine nisu dobrodošle, posebno ako delite kancelariju. Sastojci poput karija ili čilija za kratko vreme će okupirati radni prostor.

    Jedite u vreme ručka. Ako već jedete za radnim stolom, neka to bude tipično vreme ručka kada većina kolega ogladni i izvadi svoj obrok. Ako svi oko vas jedu, nikoga nećete ometati šuškanjem folije i otvaranjem svog lunch paketa.

    Tolerancija prekida. Nemojte se nervirati ako vas neko tokom vašeg ručka prekida, posebno ako ste u kancelariji koja je jako prometna – jer ako ste fizički prisutni drugi će očekivano pretpostaviti da ste dostupni.

    Ugasite mobilni telefon. Vaša pauza za ručak može biti sjajna prilika da odgovorite na e-mailove i poruke na koje inače ne stižete, ali učinite sebi uslugu i ugasite mobilni telefon i stvarno napravite pauzu. Uostalom, punih usta teško da možete voditi ozbiljne poslovne razgovore.

    Čuvajte se bakterija. Vaš telefon, desktop, tastatura, miš i ostali kancelarijski materijali sami po sebi su leglo bakterija, pogotovo ako još nad njima svaki dan ručate. Zato vodite računa o ostacima hrane i mrvicama koje ostaju, očistite i dezinfikujte svakodnevno svoj radni prostor i redovno praznite kantu za đubre.

    Operite posuđe za sobom. Ukoliko delite kuhinju sa kolegama budite svesni nereda koji za sobom ostavljate, operite sve sudove koje koristite odmah – ne dozvolite da vaši tanjiri, šoljice za kafu i pribor satima budu u sudoperi.

    Na kraju, pre nego što otvorite svoj ručak pitajte kolege da li im smeta. Neki ljudi su osetljivi na neke mirise…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE