Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gates ponovo najbogatiji na planeti

  Prema najnovijoj Bloombergovoj listi 100 najbogatijih ljudi na planeti, ukupnom ovogodišnjom zaradom od dodatnih 200 milijardi dolara, svetski bogataši su povećali svoje bogatstvo na 2,1 bilion dolara. Smena na vrhu, Bill Gates pretekao Carlosa Slima.

  Na listi 100 najbogatijih su vlasnici supermarketa, luksuznih brendova, rafinerija nafte i fabrika cementa, različite starosne dobi, od 29-godišnjeg Marka Zuckerberga, vlasnika Facebooka, do 93-godišnjeg Karla Albrechta, vlasnika lanca supermarketa Aldi Sud.

  Njihova zajednička karakteristika je što su najveći deo godine proveli nastojeći da naprave dodatni novac, javlja njujorška agencija Bloomberg.

  Prema toj listi, direktor Microsofta Bill Gates i dalje je najbogatiji čovek na planeti, čije je bogatstvo uvećano za 10,2 milijarde dolara, na 75,5 milijardi dolara.

  Za njim sledi Carlos Slim, prošlogodišnji broj jedan, i u čijem je vlasništvu telekomunikaciona kompanija America movil. Slimovo bogatstvo je, međutim, ove godine umanjeno za 12,9 odsto na 68,3 milijarde dolara.

  Ipak, najveći dobitnik ove godine je najmlađi multimilijarder Mark Zuckerberg, jer je njegovo bogatstvo ove godine udvostručeno na 24,5 milijardi dolara.

  Treći najbogatiji čovek je Amancio Ortega, najbogatiji Španac i vlasnik španske modne kuće Zara, čije je bogatstvo procenjeno na 64,5 milijardi dolara, a za njim sledi američki milijarder Warren Buffett sa bogatstvom od 58,6 milijardi dolara.

  Petu poziciju je zauzeo Ingvar Kamprad, osnivač švedske kompanije IKEA, a njegovo bogatstvo iznosi 51,5 milijardi dolara.

  Foto: Beta, AP

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE