Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evro u odnosu na dolar na najvišem nivou u poslednje dve godine

    Na svetskim valutnim tržištima kurs evra probio se prošle nedelje iznad 1,38 dolara, po prvi put nakon dve godine, jer se očekuje da će američka centralna banka smanjenje podsticajnih monetarnih mera odložiti do iduće godine.

    Na kurs su uticali lošiji ekonomski pokazatelji od očekivanih i kriza vezana uz dogovor o zaduživanju SAD-a. Evro je ojačao i u odnosu na jen 0,5 odsto, na 134,45 jena, dok je cena dolara pala 0,4 odsto, na 97,40 jena.

    Kurs evra prema američkoj valuti ojačao je prošle nedelje 0,9 odsto, na 1,3804 dolara, a tokom nedelje dosegnuo je i 1,3833 dolara, najviši nivo od novembra 2011. godine.

    Uspon evra prema dolaru drugu nedelju zaredom zahvaljuje se uverenju ulagača da će američki Fed ostaviti monetarnu politiku nepromenjenu do marta iduće godine zbog slabih ekonomskih podataka te dok se u Vašingtonu ne postigne trajni dogovor o budžetu i povećanju zaduživanja države.

    U anketi Reutersa devet od 15 analitičara smatra da Fed neće smanjivati podsticajne mere pre marta, sve dok podaci ne pokažu da se tržište rada brže oporavlja i dok američki Kongres ne postigne dogovor o budžetu i povećanju nivoa zaduživanja države.

    Valutni stratezi smatraju da bi se, ako se nastavi uspon evra prema dolaru, ECB mogao odlučiti za neki vid verbalne intervencije ili druge mere kojima bi se zauzdao njegov uzlet.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE