Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Tržište kapitala sve bliže kolapsu

    Tržište kapitala u Federaciji BiH približava se kolapsu, piše "Dnevni avaz" i navodi da 37 deoničarskih društava čeka na upis članova nadzornih odbora koji potom treba da imenuju uprave preduzeća.

    Tu informaciju potvrdjila je i Komisija za vrednosne papire Federacije čiji je rad takodje već duže vreme blokiran. Zbog sudskih presuda, osporen je rad članova Komisije čiji je mandat istekao još 2009. godine.

    List navodi da je, pored upisa u registar upravljačkih struktura preduzeća i institucija, zaustavljeno i odobravanje emisija vrednosnih papira, povećavanje i smanjivanje osnovnog kapitala banaka i deoničarskih društava i izdavanje dozvola za njihov rad.

    Medju 37 društava koja su Komisiji uputila zahteve za upis članova nadzornih odbora, nalaze se i ključne federalne institucije, javna i privatna preduzeća, banke i osiguravajuće kuće.

    Na spisku je i Registar vrijednosnih papira Federacije BiH, koja je zadužena da vodi registraciju privrednih subjekata, održava podatke o vrednosnim papirima i izradjuje listu deoničara. Njen rad je blokiran jer nema validan Nadzorni odbor.

    Ni Nadzorni odbor Fabrike duvana Sarajevo ne može da radi sve dok ga Komisija ne upiše.

    Na upis članova nadzornih odbora čekaju i preduzeća s većinskim državnim kapitalom "Unis d.d." iz Sarajeva i Konfekcija "Borac" iz Travnika. Na spisku su i preduzeća "Hidromontaža" iz Sarajeva, "Tvornica alata Goražde", "Napredak" iz Tešnja, MLIN iz Ustikoline, Gradjevinsko preduzeće "Put" iz Sarajeva.

    Na spisku je i nekoliko banaka i osiguravajućih društava: "NLB banka" Tuzla, "Vakufska banke" i osiguranje GRAWE.

    Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 29. oktobra ponovo će biti autentično tumačenje Zakona o Komisiji za vrednosne papire Federacije, po kojem sada tročlani saziv Komisije može da radi dok ne bude imenovan novi.

    "Dnevni avaz" piše da su zbog moguće blokade rada banaka, intervenisale medjunarodne organizacije u BiH. Njihovi predstavnici održali su niz sastanka s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i predstavnicima Parlamenta Federacije BiH.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE