Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Budžetska kriza u SAD `preti` globalnoj ekonomiji

    Na globalnu opasnost od budžetske "krize" u Sjedinjenim Američkim Državama, pored evropskih zvaničnika, upozorava i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

    Lagarde smatra da eventualni neuspeh SAD da podignu granicu zaduživanja predstavlja mnogo ozbiljniju pretnju globalnoj ekonomiji, u odnosu na trenutnu blokadu američke vlade.

    Američko Ministarstvo finansija je takođe upozorilo da bi eventualni bankrot SAD, mogao izazvati finansijsku krizu kao što je bila ona iz 2008, a možda i goru, javlja britanski BBC.

    Lagarde je navela da američka vlada treba da dovede svoje dugoročne finansije u red, navodeći da je ključno da se dogovori novi limit zaduživanja.

    Predsednik Barack Obama i lideri Kongresa ne mogu da se dogovore oko budžeta, usled čega "vreba" dodatni problem, budući da će Vlada SAD 17. oktobra ostati bez novca za plaćanje računa, ukoliko ne bude podignut limit zaduživanja.

    I pored krize u SAD, prva žena MMF navodi da je prognoza rasta svetske ekonomije relativno pozitivna i da, uprkos slabom privrednom rastu, postoje znaci vraćanja finansijske stabilnosti na globalom nivou.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE