Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obrazovanje i nauka su investicija za budućnost

    Ulaganje u obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj nije potrošnja, već investicija koja obezbeđuje budućnost zemlje, izjavio je ministar prosvete Tomislav Jovanović na međunarodnoj konferenciji "Kvantni skok" u Beogradu.

    Prema njegovim rečima, država Srbija izdvaja za nauku 0,5 odsto bruto-društvenog proizvoda, najavivši da će tražiti da se u nauku ulaže više.

    Ministar Jovanović je dodao da će se zalagati za "iskorak u nauci – da veliki deo nauke bude usmeren u rešavanje ekonomskih problema".

    Kao primer je naveo probleme poljoprivrede, sušu, ali i poplave koje nastaju zbog neregulisanih sistema vodotokova i istakao da Tehnološki fakultet u Novom Sadu može da pomogne da se deo tih problema reši.

    Potrebno je, kako je dodao, povećanje proizvodnje i konkurentnosti poljoprivrede uz podršku naučnika i njihovog istraživačkog rada.

    Jovanović je istakao značaj usavršavanja i rekao da mladi treba da idu u inostranstvo i nauče ono što u Srbiji ne mogu i onda da se vrate u zemlju i to znanje primene.

    Vlada Srbije je odlučila da se u prvu godinu studijskih programa doktorskih studija na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Srbija, upiše 695 studenata čije će studiranje finansirati iz republičkog budžeta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE