Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji potrebno 250 miliona evra mikro-kredita

    Mikro-krediti u Srbiji su veoma skupi za klijente jer, po Zakonu o bankama, mikro-kreditne organizacije mogu da izdaju kredite isključivo preko banaka, koje uzimaju polovinu marže.

    Da su mikro-krediti skupi, zaključila je Radna grupa za uvođenje regulative u nebankarskom finasijskom sektoru.

    Kako je rekla menadžerka za komunikacije mikro-kreditne organizacije Agroinvest, Tatjana Antić Drča, krediti koje daju te organizacije su skupi jer banke uzimaju jednu polovinu marže.

    Prosečan iznos mikro-kredita je hiljadu evra, a uglavom su namenjeni žiteljima sela, a u Srbiji postoje tri mikro-kreditne organizacije sa više od 16.000 klijenata, kojima nude pozajmice od oko 1.120 evra.

    Procenjeno je da na tržištu postoji potreba da se kroz ovakve programe plasira oko 250 miliona evra, a uvođenjem zakona o mikrofinasijama, toliki kapital bi ušao i u državu, istakla je Antić Drča.

    Po njenim rečima, u Srbiji je već pokrenuta inicijativa za uvođenje regulative o nebankarskom finasijskom sektoru, i USAID, EBRD i Svetska banka podržavaju uvođenje Zakona o mikro-finasijama.

    Socijalni investitori iz EU i SAD veruju da bi mikrofinasije mogle da budu odgovarajuće rešenje za smanjenje stope nezaposlenosti u selima i smanjenje siromaštva, naročito ako bi se strana ulaganja pokrenula zakonom o mikro-finasijama, kazala je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE