Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kalashnikov preuzimaju privatnici

    Uprkos trogodišnjim naporima da prevaziđe dugove najvećeg proizvođača oružja u Rusiji, državni akcionar Rostek prodaće 49 odsto vlasništva u Kalashnikov Group privatnim investitorima za oko 41 miliona dolara.

    Kako se navodi, kupci su biznismeni Aleksej Krivoručko, direktor Aeroexpresa, železničke linije koja povezuje Moskvu sa aerodromima, i Andrej Bokarev, koji je i jedan od vlasnika Aeroexpresa i još tri kompanije, uključujući i moskovski metro.

    Uslov je bio da kupci budu ruski državljani, a dvojica biznismena su već najavili da će uložiti dodatnih 78 miliona dolara u naredne dve godine kako bi isplatili dug Kalashnikova, koji inače proizvođi čak 95 odsto ruskog lakog naoružanja.

    Bokarev se odlučio za kupovinu akcija Kalashnikova zato što poseduje finansijski podsticaj, a Krivoručko veruje da će investicija samu sebe isplatiti kroz pet godina.

    Njih dvojica će voditi i poslove partnerstva sa stranim kompanijama u proizvodnji baruta i municije.

    "Zeleno svetlo" za ovu transakciju dao je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, nakon sastanka sa direktorom Rosteka Sergejom Čemozovim.

    Prodaja privatnim investitorima deo je strategije razvoja Kalashnikova do 2020. godine, koju su zajednički izradili Rostek i Ministarstvo infustrije i trgovine Rusije.

    Proizvodnja bi, kako se procenjuje, mogla da bude utostručena i da dostigne 1,9 miliona komada oružje godišnje, sa mogućnošću da se prihod uveća na više od 750 miliona dolara godišnje. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE