Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko gorivo može da poskupi zbog Sirije?

    Rast cena naftnih derivata na svetskom tržištu u slučaju vojne intervencije u Siriji, podigao bi cene goriva u Srbiji, najrealnije, za osam dinara po litru. Ako država adekvatno reaguje, cene ne bi skočile preko pet dinara.

    Vojna intervencija u Siriji može drastično da se odrazi na cenu sirove nafte samo ako dođe do destabilizacije celog bliskoistočnog regiona. U najgorem slučaju, cena barela mogla bi da skoči sa sadašnjih 115 do 119 dolara na čak 150.

    U Srbiji bi to značilo poskupljenje goriva za oko 22 dinara, što država neće dozvoliti. Prognoze Ministarstva energetike kreću se od nule do oko osam dinara više po litru i to bez intervencije države.

    A, ako Vlada iskoristi sve mehanizme, odnosno smanji akcize i ograniči maksimalnu maloprodajnu cenu goriva, poskupljenje ne bi premašilo pet dinara po litru. Inače, Srbija naftu nabavlja iz Rusije, Kazahstana i Libije.

    Međutim, kako za Novosti kaže pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević, ako intervencija u Siriji bude ograničenog karaktera, onda to ne bi trebalo posebno da utiče na cenu nafte, jer Sirija u poslednje dve godine praktično i nije izvoznik.

    Ipak, ako se kriza prelije na region, vrlo je teško prognozirati šta sve može da se dogodi. Ako bi se uključili Jordan, Izrael, Liban, neće biti značajnih promena cene sirove nafte, ali ako se uključi Irak, to može da dovede do ozbiljnih poremećaja.

    Srbija nema naftne rezerve, a od 2006. godine se govori o uvođenju obaveznih rezervi nafte i derivata, ali do danas taj zakon nije donet. Reč je o zalihama od 600.000 tona i biće potrebno desetak godina da se one formiraju. To je jedan od ključnih uslova za ulazak Srbije u EU, ističe Stanojević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE