Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Holandija nova poreska oaza

    Holandija postaje nova "poreska oaza" za preduzeća koja žele da uštede na plaćanju poreza. Nemačke firme kroz holandski model dvostruko štede.

    Poreske oaze ne moraju uvek biti negde daleko, na kraju sveta, već se one nalaze i u Evropskoj uniji, u Irskoj ili odmah iza nemačke zapadne granice, u Holandiji. Ovakvi modeli "optimalnijeg plaćanja poreza", nisu zabranjeni, već sasvim legalni.

    U Holandiji poreska stopa za dobit ako neko preduzeće radi preko licence nekog drugog preduzeća, iznosi pet posto, a u poređenju s tim, poreska stopa za dobit takozvanih normalnih preduzeća iznosi 25 odsto.

    Nemačke firme kroz model "holandske oaze" istovremeno dvostruko štede. One u Holandiji plaćaju vidno manje za dobit iz poslovanja preko patenata i licenci nego što bi to morale plaćati u Nemačkoj.

    Korišćenje ovih prava, nemačka preduzeća moraju da plaćaju holandskim filijalama. Ove pak od sveukupne dobiti odbijaju ove iznose, a na osnovu njih se u Nemačkoj plaća manje poreza.

    Osim Holandije, i Švajcarska je još uvek jedna od omiljenih evropskih "poreskih rupa" za nemačka preduzeća, a u međuvremenu su i druge zemlje uvele slične zakone, pre svega Luksemburg i Velika Britanija.

    A kolika je tačno šteta koju s obzirom na "holandski model" mora da prihvati nemački ministar finansija, koji je ovom praksom posebno iritiran, ne može se tačno ustanoviti, ali je svakako reč o enormnim iznosima.

    Prema rečima stručnjaka, ovo može da se reši samo na nivou evropske politike, ali, iako se u Rusiji održava sastanak G20, na kojem bi jedna od tema trebalo da bude i sporna poreska praksa, svi su uvereni da se ovaj problem neće tako skoro rešiti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE