Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta skuplja zbog sve izvesnije akcije u Siriji

    Cene nafte su danas porasle, zbog pripremanja zapadnih sila za eventualnu vojnu akciju u Siriji, čiji je režim optužen za upotrebu hemijskog oružja.

    Analitičari navode da bi vojna akcija protiv režima sirijskog predsednika Bashar al Assad dodatno podigla tenzije na naftom bogatom Bliskom istoku, koji je već pogođen političkom krizom u Egiptu, prenela je agencija France press.

    Cena nafte za oktobarski rok isporuke na Merkantilnoj berzi u Njujorku porasla je za 2,95 dolara na 111,96 dolara po barelu, a ista količina severnomorske nafte "brent" koštala je u Londonu 117,17 dolara, odnosno 2,81 dolar više nego na kraju prethodnog poslovanja, prenela je agencija Frans pres.

    "Potencijalna vojna akcija u Siriji pitanje je dana ili nedelje i to dovodi do skoka cena nafte. Rizici su i dalje tu, u smislu potencijalnog prekida trgovine i isporuke u regionu", rekao je glavni tržisni strateg sidnejske firme CMC markets Michael McCarthy.

    Francuski predsednik Francois Hollande izjavio je juče da je Francuska spremna da kazni počinioce prošlonedeljnog hemijskog napada u Damasku i da će povećati vojnu pomoć sirijskoj opoziciji.

    Ministar odbrane SAD Chuck Hagel je poručio da je američka vojska potpuno spremna odmah da krene ukoliko predsednik Barack Obama naredi akciju protiv Sirije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE