Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatima se ne radi

    Od ukupno 2,7 miliona radno sposobnih Hrvata, više od milion ne radi i ne traži posao, što stanovništvo Hrvatske čini najneaktivnijim u Evropskoj uniji, pokazuju podaci Eurostata za 2012. godinu.

    Kad je reč o nezaposlenosti, ali i želji za pronalaskom posla, Hrvati se nalaze na poslednjem, 28. mestu, iza Rumunije, Italije i Malte.

    Predrag Bejaković s Instituta za javne financije analizirao je objavljene podatke i utvrdio kako su određeni pomaci vidljivi, ali da je potreban sistemski rad na toj problematici. Zanimljivo je kako gotovo polovina Hrvata u ovoj kategoriji ne traži posao jer su ili u penziji ili smatraju da za njih nema posla.

    Aktivnih, odnosno onih koji rade i traže posao je 1,7 miliona, odnosno 60,5 posto, što je za čak 20 postotnih poena manje od Švedske, koja je na vrhu lestvice i ima 80,3 posto aktivnih građana.

    Nije neobično da građani ne traže posao jer smatraju kako posla za njih nema. Reč je o obeshrabrenim radnicima i nije pogrešno što deo njih misli kako posla nema, a neki su poslovi s vremenom i "izumrli", objašnjava Bejaković.

    Najaktivnije stanovništvo uz Švedsku je u Holandiji, Danskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

    Realan razlog neaktivnosti svakako je obrazovanje, zbog čega u Hrvatskoj posao ne traži 700.000 ljudi, brojka koja Hrvatsku svrstava u sredinu tabele. U Litvaniji zbog tog razloga posao ne traži 50 posto neaktivnog stanovništva, a u Francuskoj 4,2 posto.

    Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ističe da se sprovode aktivne mere, s ciljem da se stanovništvo podstakne da ne odlazi ranije u penziju i da se zaposli što više ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE