Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sankcije Brisela za BiH zbog Hrvatske?

    Ukoliko BiH nastavi da zabranjuje uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske, mogla bi da se suoči sa sankcijama Brisela, pišu Nezavisne novine.

    Banjalučki list prenosi izjavu neimenovanog evropskog diplomate da Brisel smatra da je ponašanje BiH "nedozvoljeni protekcionizam nekih velikih poljoprivrednih proizvođača", i da je "strpljenje EU pri kraju".

    Najverovatnija mera koja se razmatra jeste uvođenje reciprociteta za proizvode iz BiH na evropskom tržištu, što bi moglo da znači skidanje sa liste povoljne trgovine sa EU nekih proizvoda koje BiH izvozi.

    Da je te pretnje potrebno shvatiti ozbiljno, pokazuje i članak na evropskom portalu European Voice, bliskom briselskoj administraciji, u kojem neimenovani evropski diplomata tvrdi da mere Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH "štete interesima potrošača u BiH, jer im onemogućavaju da kupuju jeftine proizvode".

    Taj portal, takođe, tvrdi da će tema trgovinskih odnosa između BiH i Hrvatske biti na dnevnom redu sastanka političkih lidera i institucija BiH sa komesarom za proširenje Stefan Fulee-om u oktobru u Briselu.

    Fulle-ov portparol, Peter Stano, rekao je da Evropska komisija smatra da BiH treba da dozvoli uvoz svih proizvoda iz Hrvatske koji zadovoljavaju standarde koji važe u BiH.

    "BiH ne bi trebalo od Hrvatske da traži više standarde od onih koje sama primenjuje prema sopstvenim potrošačima", rekao je on.

    On je pojasnio da je tokom pregovora Hrvatske sa EU dogovoreno da deo hrvatskih poljoprivrednih proizvoda koji ne ispunjavaju standarde EU to moraju da učine do kraja 2015. godine, a da Hrvatska te proizvode može da prodaje na domaćem tržištu i tržištima van EU, ali ne i da izvozi u ostale zemlje Unije.

    Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, nije želeo da komentariše te najave, ali je u ranijoj izjavi medijima potvrdio da BiH neće odustati od zabrane za hrvatsku robu koja ne ispunjava evropske standarde.

    On je zahteve Evropske komisije nazvao nepravednim i štetnim po interese BiH.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE