Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stranci u redu za srpske njive

    Srbija će, kako stvari sada stoje, biti jedina zemlja koja je pristala da svoje glavno nacionalno bogatstvo, poljoprivredno zemljište, strancima prodaje i pre ulaska u Evropksu uniju.

    Šta srpskom agraru donosi Sporazum o pridruživanju EU i koliko naših hektara je dosad prodato. Niko osim Srbije nije pristao da zemlju nudi pre ulaska u Evropsku uniju, pišu Novosti.

    Ako se, u međuvremenu, nešto ne promeni, stranci će srpsku zemlju slobodno moći da kupuju već od leta 2017. Rok od četiri godine, koliko Srbija ima da sa Sporazumom o stabilizaciji i pridružuvanju EU (SSP), koji to, inače, predviđa, uskladi sopstveno zakonodavstvo, teče, praktično, od 18. juna.

    Tačka dva člana 63 SSP daje Srbiji rok od četiri godine da sa odredbom o slobodnoj prodaji zemlje uskladi odredbe postojećeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu, precizira za Novosti dr Milan Prostran iz Privredne komore Srbije.

    Konkretno, reč je izmeni stava tri člana jedan tog našeg zakona koji stranim pravnim i fizičkim licima sada uskraćuje pravo sticanja svojine nad poljoprivrednim zemljištem.

    Na nešto slično, nastavlja naš sagovornik, nije pristala nijedna druga evropska zemlja, naprotiv. U Poljskoj zabrana prodaje i dalje traje, mada je od ulaska te zemlje u EU, prošlo 12 godina. Hrvatska je uspela da se izbori za moratorijum od sedam godina, a Mađari su posegli čak i za referendumom.

    Na drugoj strani, Srbija će, kako stvari sada stoje, biti jedina zemlja koja je pristala da svoje glavno nacionalno bogatstvo strancima prodaje i pre ulaska u EU!

    Čak i ako se ostvare optimističke prognoze i u EU uđemo 2020. biće to tri godine pošto su stranci već dobili pravo da kupuju naše oranice, kaže Prostran.

    Stoga bi ovaj problem trebalo izdvojiti kao prioritetno nacionalno pitanje i, kada u januaru naredne godine počnu pregovori o primeni SSP, insistirati na izmenama sadašnjih odredaba.

    Sa tim se slaže i šef katedre za agroekonomiju Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Miladin Ševarlić koji ističe da treba insistirati da nas bar izjednače sa Hrvatskom koja je, pored moratorijuma, dobila i saglasnost da se državna zemlja trajno izuzme, pa su oni, neposredno pred ulazak u EU, veliki deo preveli u taj status.

    Interesovanje za kupovinu srpskih oranica koje se svrstavaju u najbolje u Evropi, sigurno će biti veliko.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE