Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brefort: Hitno otkloniti prepreke za poslovanje privrede

    Odlazeći šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Loup Brefort, izjavio je da su dve najhitnije i najvažnije mere koje srpska vlada treba da sprovede u oblasti ekonomije pojednostavljenje uslova za poslovanje privrede i reforma javnih finansija.

    Brefort je, u intervjuu Tanjugu ioči odlaska sa čela srpske kancelarije Svetske banke, istakao da je otklanjanje prepreka za rad privrede najhitniji zadatak za vladu.

    "Treba li da podsetim na giljotinu propisa o kojoj se govori godinama a još nije završena, mnoge mere koje su donete još nisu primenjene i ima još dosta prepreka za brže osnivanje kompanija i njihovo poslovanje", naveo je on.

    Podsetivši da se nova radna mesta otvaraju, pre svega, u privatnom sektoru, Brefort je naglasio da je potreban detaljan plan aktivnosti na otklanjanju prepreka za poslovanje, jer "svi znaju šta treba uraditi i svi se slažu oko toga, ali treba odrediti rokove u kojima će se to uraditi".

    "Ako su druge zemlje uspele da pojednostave procedure i regulativu i da istovremeno zaštite javni interes, to može i Srbija, i nema razloga da taj proces toliko dugo traje", poručio je on.

    Ocenjujući ekonomski napredak Srbije tokom svog mandata na čelu Kancelarije Svetske banke od sredine 2010. godine, on je naglasio da na to treba gledati izbalansirano i da je urađeno dosta pozitivnih stvari, ali da je potreban brži napredak u reformama i u završavanju procesa tranzicije.

    Kao pozitivne činjenice Brefort je istakao nedavnu odluku o otvaranju pretpristupnih pregovora sa EU, kao i prve rezultate koje daju pojedine investicije od pre nekoliko godina, posebno u automobilskoj industriji.

    Brefort je ukazao na to da će Srbija u ovoj godini, i pored veoma teškog spoljnog okruženja, imati privredni rast od dva odsto, što je najviše u regionu, iako to i dalje nije dovoljno.

    "Ono što bih voleo da vidim u budućnosti je brže delovanje, i u donošenju odluka, ali pre svega u javnim službama, gde mora da se dela brzo. Na različitim nivoima vidimo da se stvari kreću u dobrom pravcu, ali ne tempom koji je potreban Srbiji da bi se pokrenula", naglasio je on.

    Sagovornik Tanjuga je na kraju razgovora najavio da će ga na mestu šefa srpske kancelarije Svetske banke od 29. jula naslediti Holanđanin Tony Verheijen, ekonomista specijalizovan za oblasti upravljanja i reforme javne administracije, koji je trenutno šef ekonomskog odeljenja Svetske banke za tu oblast u južnoj Aziji.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE