Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prognoze za naredne decenije: Barel nafte preko 160 dolara

    Tokom narednih nekoliko decenija očekuje se osetan rast potrošnje nafte, gasa i drugih vitalnih energenata, a Ministarstrvo energetike SAD predviđa da će osnovna energetska sirovina vredeti, u ne tako dalekoj budućnosti, više od 160 dolara po barelu, objavljeno je u Vašingtonu.

    Energetska potrošnja, kako prognoziraju eksperti američke vlade, uvećaće se u periodu od 2010. do 2040. za 56 odsto, s tim što će najviše rasti potrebe za energijom u svim vrstama transporta i proizvodnji struje.

    Kina i Indija će obezbediti polovinu tog rasta, jer će se ekonomije te dve najmnogoljudnije zemlje sveta, koje zajedno sada imaju oko 2,5 milijarde žitelja, ili više od 39 odsto svetskog stanovništva, razvijati vrlo dinamično.

    Prema proceni američkih stručnjaka, ukoliko se tekuća državna politika najrazvijenijih zemalja i rast globalne privrede produže, osnova budućeg ekonomskog rasta biće tradicionalni energenti – nafta, ugalj i gas. Ti energetski izvori obuhvatiće do 2040. oko četiri petine svih korišćenih energoresursa.

    Pažnje vredna je i ekspertska ocena da će potrošnja gasa u budućnosti imati veći rast u odnosu na sve druge najvažnije energente.

    Nove tehnologije omogućiće da se otkriju nova, veoma izdašna gasna nalaziša, a sve veći broj fabrika i energetskih kompanija koristiće to gorivo.

    SAD, koje brzo uvećavaju proizvodnju gasa iz uljanih škriljaca, sve više će na svetskom tržištu tog energenta konkurisati Rusiji koja će, takođe, uvećavati proizvodnju tog goriva iz novih nalazišta, pre svega u regionu Arktika.

    Računa se, pored toga, na povećanje proizvodnje gasa u Kini i Kanadi.

    Prema kalkulaciji američkih energetskih stručnjaka, SAD i Rusija uvećaće proizvodnju gasa do 2040. godine za nekoliko puta u odnosu na sadašnji nivo i neće imati problema da prodaju tržišne viškove tog energenta, jer će potražnja tog goriva rasti u Evropi i Aziji.

    Rast proizvodnje nafte u svetu će do 2040. godine biti mnogo skromniji u odnosu na  skok produkcije gasa i zbog toga se očekuje poskupljenje naftnog barela za oko dve trećine u odnosu na sadašnji nivo.

    U naredne tri decenije značajno će se povećati i obnovljivi izvori energije, dok se u SAD računa sa znatno nižom potrošnjom benzina, delom i usled nove energetske politike koju je promovisala administracija sadašnjeg predsednika SAD, Baraka Obame.

    Sve više će se u svetu povećavati i proizvodnja električne energije iz novih hidrocentrala i pogona na energiju vetra, ističe se u analizi američkog ministarstva energetike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE