Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lider Engleske crkve krenuo u misiju protiv kapitalista modernog doba

    Nadbiskup Engleske crkve i bivši trgovac naftom, Justin Welby osniva crkvenu kreditne mrežu kako bi konkurisao mikrokreditnim organizacijama koje ostvaruju ogromne zarade, javlja Al Jazeera.

    Lider Engleske crkve smatra da je krenuo  u misiju protiv kapitalista modernog doba.

     Obećao je da će mikrokreditne organizacije izbaciti iz posla. Ali, to ne planira izvesti lobiranjem za nove zakone.

     Nadbiskup planira da napravi crkvenu kreditne mrežu, koja bi postala konkurencija mikrokreditorima, odnosno najpopularnijoj organizaciji Wonga. Kamate mikrokreditora Wonga su ogromne – godišnja iznosi više od 5.800 posto.

     Međutim, iz ove kompanije tvrde da novac posuđuju isključivo na kratak period, odnosno maksimalno 60 dana. Ali čak i pod tim uslovima, kada bi kredit produljili na godinu dana, kamata bi iznosila 365 posto.

     Poređenja radi, najpovoljniji krediti u Velikoj Britaniji imaju kamatu blizu pet odsto.

     Mikrokreditne kompanije poput Wonga ostvarile su ogromne profite preko leđa siromašnih tokom poslednjih godina krize.

     Tu je uskočio nadbiskup Canterburyja, bivši trgovac naftom, Justin Welby, koji je u razgovoru sa osnivačem mikrokreditne organizacije Wonga, obećao da će ih izbaciti iz posla i to ne politički, nego tržišno, odnosno konkurencijski.

     "Vrlo sam ponosan na crkvu, jer to je deo naše svrhe – služiti zajednici u kojoj delujemo. Ovo je praktični primer toga, jer se radi o pravom, očajnom siromaštvu", kaže sveštenik Giles Fraser Parish.

     "Ovo je dobrodošla intervencija. Mikrokreditne agencija iskorištavaju siromašne ljude i bilo je krajnje vreme da netko nešto poduzme", smatra Laura Willoughby, aktivistkinja organizacije Moveyourmoney.com.

    Foto: sxc.hu

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE