Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska u minusu 1,5 milijardi evra

    Minus u budžetu Hrvatske u prvoj polovini tekuće godine dostigao je 11,4 milijarde kuna, odnosno milijardu i po evra, što je čak milijardu i 200 kuna više od planiranog za celu 2013. godinu.

    Toliki manjak rezultat je oko 700 miliona kuna manje ostvarenih prihoda u odnosu na prošlu godinu, i gotovo pet milijardi kuna većih rashoda u odnosu na prvo polugodište 2012, prenosi portal Poslovni dnevnik.

    U Ministarstvu finansija Hrvatske, čini se, uprkos svemu nisu zabrinuti zbog probijanja deficita, jer u drugom delu godine planiraju "žestoko uterivanje poreskih dugova".

    Računaju da bi od 22 milijarde poreskog duga takozvanih aktivnih poreskih obveznika do kraja godine mogli uterati barem tri milijarde kuna, kao i da će subvencije poljoprivrednicima u drugom delu godine biti daleko manje.

    Time bi se nadomestio jednokratni trošak sanacije zdravstva, odnosno podmirenja obaveza ustanova u zdravstvu u iznosu od 3,3 milijarde kuna.

    U Ministarstvu finansija upravo taj zahvat ističu kao jedan od glavnih razloga za znatno veće budžetske izdatke u prvom polugodištu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE