Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brazil frustriran zbog korupcije i Mondijala

    Centralna banka Brazila snizila je prognozu privrednog rasta za 2013. sa 3,7 na 3,1 odsto, dodajući da takođe očekuje rast inflacije na šest odsto.

    I tržišni analitičari su snizili prognozu rasta BDP na 2,46 sa 2,49 odsto, prenosi agencija Frans pres.

    Revidirana stopa inflacije viša je od 5,7 odsto, koliko se očekivalo pre tri meseca, a znatno je viša i od zvaničnog cilja od 4,5 odsto, a Centralna banka očekuje da inflacija iduće godine uspori na 5,4 odsto.

    Potrošačke cene su u maju porasle za 6,5 odsto, hrane za 13,5 odsto, a usluga za 8,5 odsto.

    Usporavanje ekonomije i ubrzanje inflacije izazvali su nedavno frustracije oko lošeg javnog prevoza i korupcije koja cveta, pa su hiljade demontranata izašle na ulice Brazila.

    Demonstranti su takođe kritikovali vladu zbog trošenja više milijardi dolara na organizaciju Kupa konfederacije i Svetskog prvenstva u fudbalu.

    Ekonomija Brazila napredovala je za čak 7,5 odsto 2010, kada je veći deo ostatka sveta bio u dubokoj ekonomskoj krizi, ali je privredni rast usporio na 2,7 odnosno 0,9 odsto u 2011. i 2012.

    Poslovni dnevnik piše kako će zemlje BRICS, među kojima je i Brazil, idući mesec na sastanku u Rusiji uobličiti novu strategiju, sa osnovnim ciljem da se ublaže negativni efekti koje bi na njihove privrede moglo imati jačanje dolara.

    Naime, američki Fed je naznačio kako bi mogao početi ublažavati svoj velik podsticajni program, što bi u praksi značilo kraj ere jeftinog novca.

    Ipak, čini se da je upravo taj potez još više približio Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku republiku koje sve manje liče na neformalnu grupu i sve bliže koordiniraju zajedničke poteze. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE