Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crobex 12. u EU po kapitalizaciji

    Kapitalizacija Zagrebačke berze porasla je osam procenata za godinu dana, dok je u Evropskoj uniji stopa rasta iznosila čak 23 posto. Ukupna kapitalizacija deonica na berzama u EU u maju iznosila je 8,62 biliona evra, upola manje nego u SAD.

    Na Zagrebačku berzu otpadaće tek 0,21 posto ukupne tržišne kapitalizacije deonica u EU, a hrvatsko tržište kapitala zauzeće 12. mesto u EU po visini tržišne kapitalizacije, pokazuju najnoviji podaci Eurostata za maj.

    Tržišna kapitalizacija Zagrebačke berze iznosila je u maju 134,8 milijardi kuna, ili 17,81 milijardi evra. To hrvatsko tržište kapitala smešta ispred mađarskog, rumunskog, bugarskog i slovenačkog tržišta, koji su imali tržišnu kapitalizaciju iznad deset milijardi evra, i još manjih tržišta Slovačke, Malte i Kipra.

    Najvrednije deoničko tržište je u Velikoj Britaniji, gde je tržišna kapitalizacija iznosila 2,95 biliona evra. Sledi Euronext, sa 2,34 biliona i Nemačka sa 1,25 biliona evra.

    U proteklih godinu dana gotovo su sva evropska tržišta, pa tako i hrvatsko, zabeležila rast kapitalizacije. Dok je u Hrvatskoj tržišna kapitalizacija porasla osam posto u odnosu na maj prošle godine, ukupna kapitalizacija u EU je porasla čak 23 posto.

    Međutim, u odnosu na maj pretkrizne 2007. godine, ni jedno evropsko tržište nije izbeglo gubitke, pa je, na nivou EU, tržišna kapitalizacija u maju ove godine u odnosu na 2007. godinu pala 24,1 posto, dok je u Hrvatskoj gotovo 60 posto niža nego u maju 2007. godine.

    Pristupanje EU trebalo bi, međutim, doneti pozitivan uticaj na rast Crobexa, već u prva tri meseca članstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE